Topp 11 beste filmmusikk

Vi kan ikke undervurdere filmmusikk når det kommer til å løfte en bra scene i en film til noe helt episk. I min topp 11 liste skal vi se nærmere på hvilke musikalske verk som kan kalles “beste filmusikk”.
beste filmmusikk

Her er de 11 beste sangene innenfor filmmusikk

Nå skal vi ta en titt på hvilke musikalske verk jeg mener burde få en plass på Dagensmusikk sin topp 11 liste over beste filmmusikk. Her har jeg inkludert linker til Spotify så du enkelt kan spille av sangene!

11. John Williams – Theme fra Jurassic Park

Vi starter sterkt med John Williams sin Theme-sang fra Jurassic Park på 11. plass. Dette er et kjent stykke fra samme mannen som har laget mange av sangene til de første filmene i Harry Potter-serien og i Star Wars. De som har sett Jurassic Park filmene kjenner nok igjen denne sangen og får noen av de samme nostalgiske følelsene når de ser filmen om igjen.

10. M83 – I Need You (Divergent)

Franskmannen Anthony Gonzales, også kjent som M83, produserer alt fra nostalgisk synthpop til filmmusikk. Hele albumet “Hurry Up, We’re Dreaming” fra 2011 inneholder megahitten som du kanskje har hørt tidligere med navnet “Midnight City”.

Med likhet følger “I Need You” samme stil som resten av musikken til M83. Store trommer, behagelige akkorder og en vokal som gir deg gåsehud. 

9. Vangelis – Chariots of Fire (Chariots of Fire)

Dette er den eldste på listen. Chariots of Fire er en ikonisk sang fra greske Vangelis. Han begynte spille piano da han var 4 år og hadde sin første opptreden allerede som 6-åring, uten noe form for musikalsk trening. Da er det kanskje ikke så rart at han har skrevet og produsert noen av de fineste og største verkene innenfor filmmusikkens historie.

8. Hans Zimmer – Cornfield Chase (Interstellar)

Det skal godt gjøres å lage en toppliste innenfor filmmusikk uten å nevne sjefen innenfor sjangeren – Hans Florian Zimmer. Han har produsert utallige verk til de største titlene innenfor filmbransjen (da snakker vi om rundt 100 filmer totalt). 50 av de lydsporene har blitt nominert og vunnet en lang rekke med priser.

Denne gangen har han laget filmmusikken for prisberømte Interstellar. Filmen har med seg Matthew McConaughey i hovedrollen og Christopher Nolan som regissør. Tittelen “Cornfield Chase” refererer til senen hvor Matthew jager en drone gjennom et maisjorde i starten av filmen.

Stykket varer bare i 2 minutter, men de snaue 2 minuttene er pakket med innholdsrike orgel-lyder og oppbygging på klassisk Hans Zimmer-vis, som virkelig bygger opp spenningen.

7. Hans Zimmer – Now We Are Free (The Gladiator)

Denne kan vi vel si er en av hans større produksjoner for en film rangert på 42. plass all-time på IMDB. Musikken er fin men den når ikke helt opp til “Time” fra Inception (som du finner hakket lengre ned på listen over beste filmmusikk). Uten om det, så er det helt klart en sang folk husker godt fra slutten av Gladiator filmen.

6.  Hans Zimmer – Chevaliers De Sangreal (Da Vinci Koden)

Etter mye evaluering endte jeg opp med 3 Hans Zimmer-verk på rad her. Kunne godt bare fylt hele listen med hans filmmusikk, men kommer noen sterke kandidater videre på listen. 

Chevaliers De Sangreal er musikken som spilles på slutten av Da Vinci Koden når Robert Langdon (Tom Hanks) forstår hele gåten. Scenen hadde ikke vært den samme uten musikken fra Hans Zimmer. Sangen bygger seg opp fra start til slutt. Dette er også en teknikk han implementerte i “Time” (Inception) og “Cornfield Chase” (Interstellar).

5. M83, Susanne Sundfør – Oblivion (Oblivion)

Eneste norske artisten jeg har tatt med på denne listen er selveste Susanne Sundfør. Tidligere kjent for å lage flere hits med norske edm-duoen Røyksopp. Her har hun skrevet filmmusikk med M83 som vi fikk møte lengre opp. Selv om ikke filmen er blant de beste på listen, så har musikken fått en 5. plass på Dagensmusikk.

4. Hans Zimmer – Time (Inception)

Dette kan vi trygt si er Hans Zimmers største produksjon innenfor filmmusikk. På mange lister ville nok denne vært nummer 1, men for meg personlig føler jeg denne kommer på en fjerdeplass.

Dette har ikke noe med at sangen er dårlig, da det en av de jeg liker best fra Hans Zimmer. Grunnen er at den bygget seg opp på samme måte som flere av sangene hans tidligere, og jeg er ute etter mer variasjon enn et sikkert format.

Time er en sikker vinner og slår ikke feil når den kommer på i Interstellar. Ut fra Spotify sin statistikk er den super populær enda, den dag i dag – og er hans mest streamet sang.

3. Vangelis – Conquest of Paradise (1492: Conquest of Paradise)

Her får vi servert Vangelis filmmusikk på sitt beste. Mesterverket bygges opp under filmen som skildrer reisen til Columbus da han kom 500 år senere en vikingene til Amerika. Vangelis får det hele til å virke episk med kor og store melodier. 

Vangelis er kjent for å produsere verkene sine med ekte orkester og digitale lyder. Dette kan du høre spesielt på hans beste filmmusikk i de gamle Blade Runner filmene.

2. Steve Jablonsky – My Name Is Lincoln (The Island)

Denne har vært en personlig favoritt lenge og fortjener uten tvil en pallplassering mellom Vangelis og Howard Shore. Steve Jablonsky er også kjent for å ha laget filmmusikken til “Transformers” og “Lone Survivor”. 

Dette er en sang som bygger seg opp helt til slutten. Som nevnt tidligere er dette også noe Hans Zimmer gjør. Kanskje ikke så rart at Steve Jablonsky også følger denne stilen, ettersom Zimmer er hans mentor.

1. Howard Shore – The Breaking of The Fellowship Feat. “In Dreams” (Ringenes herre)

Lykke til med å finne et finere stykke. Lurer på hvordan Ringenes Herre filmene hadde vært uten Howard Shore og er glad vi aldri får vite det. 3 Oscar, 3 Grammy’s og 2 golden globes ender du opp med når du lager 13 timer med filmmusikk for den største filmtrilogien i historien.

Dette var da min topp 11 beste filmmusikk liste. Kommenter gjerne under hvem dine favoritter er, og om det er sanger du mener burde få være med på en toppliste som dette.