Hva er forskjellen på akustisk og el-gitar?

Er du interessert til å begynne å spille gitar er det viktig vite forskjellen på en akustisk gitar og en el-gitar. Her har jeg et par punkter som kan hjelpe nybegynnere på veien, og hvilken du burde velge.
forskjellen på akustisk og el-gitar

Forskjellen på akustisk gitar og el-gitar?

Det er markante forskjeller på en akustisk gitar og en el-gitar. Både på lyd og utseende. Den største forskjellen mellom akustisk og el-gitar er at førstnevnte trenger ikke forsterker, kabler og høyttalere for å spille god lyd.

Stor forskjell på lyden til gitarene

Akustisk gitar har en organisk varm lyd, og lyden kan variere på trematerialet den er laget i, og strengene du spiller på. Stålstrenger er mest vanlig, men du kan også sette på nylonstrenger for en litt annerledes lyd.

Med el-gitar har du mye flere muligheter til å endre lyden som kommer ut av gitaren. Dette gjøres med en forsterker men du kan også ende lyden på gitaren med hjelpe av skru-knapper som sitter på gitaren. Det er flere måter å endre lyden på el-gitaren i form av pedalbrett, forsterker og equalizer.

Med akustisk kassegitar trenger du du ikke kabler og forsterker for å få bra lyd som du trenger på en analog el-gitar.

Utseende til gitarene

Kassegitaren har en større kropp og består for det meste av treverk. Den akustiske gitaren har en stor kropp som fungerer som en høyttaler og lager en varm og fin lyd.

El-gitaren er mindre da den ikke har bruk for en stor kasse til å forsterke lyden.

Begge gitarene har 6 strenger som standard og tunet etter disse notene :

  1. E
  2. B
  3. G
  4. D
  5. A
  6. E

Fordelen med akustisk gitar

Om du akkurat er ute etter å lære seg gitar er det veldig fint å starte med en akustisk gitar. Kjøper du deg en akustisk gitar med en gang slipper kabler og forsterker og kan ta den med det hvor enn du ønsker. De fleste sanger kan spilles på akustisk gitar og det låter relativt bra alene uten ekstra instrumenter, bare hør på Ed Sheeran for eksempel.

Den akustiske gitaren har en veldig varm lyd og om du liker rolige sanger og vil like å synge eller spille akustiske versjoner av sanger er akustisk gitar noe for deg.

Fordelen med el-gitar

Du er litt mer bundet om du velger å gå for el-gitar. Du kan få utrolig mange kule lyder med el-gitaren og kan høres ut som en rockestjerne så fort du begynner å få teken på å shredde og gitar solo.

Fordelen til el-gitar opp imot akustisk er at du kan endre lyden. Siden el-gitaren trenger en forsterker eller være koblet opp til en mixer. Om du ønsker å ikke bare ha en lyd er el-gitar et godt valg. Har du en el-gitar kan du investere senere i et pedalbrett og kan koble den opp til en forsterker som lar deg endre lydene som du ønsker. Veldig artig å leke seg med!

Hvilken gitar burde du velge?

Hvilken gitar du burde velge avhenger helt av hva slags musikk du har lyst til å spille og hvilken lyd du ønsker.

Jeg anbefaler kassegitaren om du ønsker å skrive låter og synge mens du spiller. Kassegitaren passer de fleste sjangere enten om du bare skal spille akkorder eller fingerspill. Ikke minst så er den mindre kostbar og du trenger mindre utstyr for å komme i gang med spillingen.