Hvordan yte mer på trening med musikk?

Har du også en favorittlåt som bare får deg i gang? Musikk gjør alt bedre, så her får du flere gode tips til hvorfor du burde trene med musikk
treningsmusikk

Musikk gir deg motivasjon under hele treningsøkten

Er du typen som liker å høre på musikk mens du trener har jeg gode nyheter til deg. Studier viser nemlig at musikk generelt gir deg mer krefter til å trene lengre.

Enten du kjører et tett program, lange distanser eller oppvarming, hjelper musikken deg hele veien. Hører du på en sang du liker mens du trener produserer hjernen dopamin, med andre ord, ditt belønningssystem blir aktivert.

Dette hjelper deg med å holde deg gående selv om du merker det hadde vært godt med en pause. 

En studie publisert i 2008 fra Brunel universitetet i London, viser at du kan øke dine prestasjoner under trening med hele 15 prosent! På lang sikt vil det si at – det å høre på musikk mens man trener kan ha en betydelig effekt på din helse og treningsutbytte. 

Vi skal se nærmere på hvordan du kan maksimere utbyttet musikken gir. 

Velg riktig tempo for maksimal utbytte av treningen

Jogging Styrke
Anbefalt sanger rundt 120 BPMFinn et tempo (BPM) som passer deg
Solid beat og driv i sangenMotiverende sangtekst
EDM / Pop / Rap (hurtig) / RockHip-Hop / Rap / Trap / EDM / Rock
Forhåndslaget spillelisteForhåndslaget spilleliste

For å få mest ut av treningen gjelder det å tilpasse musikken etter hva slags trening du har tenkt til å utøve.

Jogging

Ønsker du å komme i gang med jogging og du føler det hjelper å høre på musikk mens du trener. Da annbefaler jeg deg å lage en spilleliste med sanger som matcher ditt tempo. Dette hjelper på ytelsen av treningen og kan hjelpe deg med å drive deg fremover.

For jogging er det anbefalt å bruke en rytme som ligger på rundt 120 BPM (beats per minute).

Sangene til jogging kan godt være hva som helst av musikk, bare noe som hjelper deg med å ta fokuset vekk. Her står du veldig fritt til å velge musikken du liker.

Viktigste er å lytte til noe du virkelig liker, så du kan oppnå noe som heter ‘Runner’s high’. Dette er en psykisk tilstand du kommer i etter langvarig rytmisk trening.

Sett fra et evolusjons-synspunkt så er det tenkt at kroppen putter deg i denne tilstanden fordi den skjønner den må fortsette å jogge hvis den skal få tak i mat. Med andre ord, perfekt for maksimal treningsutbytte.

Styrke

Styrke og musikk går hånd i hånd, og her står du relativt fritt til å velge hva slags tempo som passer deg. 

Her kan riktig sangtekst også hjelpe til bra på motivasjonen.

Se for deg populære treningslåter som ‘Till I Collapse’ eller ‘Lose Yourself’ av Eminem. Eller kanskje ‘Eye of The Tiger’?

Nedenfor finner du en tabell som oppsummerer det vi har snakket om innenfor jogging og styrke, samt noen flere tips.

Det kan være lurt å skreddersy din egen spilleliste og evt. bygge den opp med sanger du kan varme opp til, løpe til og sanger som du kan roe ned med.

Mindre distraksjoner med musikk under treningsøkten

For å få inn en ordentlig god treningsøkt kreves det full fokus og konsentrasjon under hele økten. Musikk på øret er da et godt redskap for å oppnå dette.

Kommer du deg inn i flytsonen blir det fort utrolig gøy å trene. Derfor kan musikk hjelpe deg med å holde deg der. Trener du på inne på et treningssenter midt i rushtiden vil enten et lydisolerende headset eller ørepropper hjelpe deg godt på veien for å holde fokuset.


Lykke til på din neste treningsøkt og følg gjerne en av mine spillelister hvor du kan hente inspirasjon til din treningsliste. 

Related Posts