Utstyr du trenger til et hjemmestudio: Stor kjøpsguide 2024

Et hjemmestudio trenger ikke koste skjorta, her får du flere gode anbefalinger og tips!
alt du trenger å vite om å bygge et hjemmestudio

Inneholder annonselenker

Det å produsere og spille inn musikk krever bare mindre og mindre utstyr for å få ordentlig kvalitet. Likevel er det enda noe utstyr man trenger om man vil bygge opp et hjemmestudio.

Har selv et lite hjemmestudio og vet det ikke trenger å koste utrolig mye for å komme i gang. Dermed skal du nå få lære om de mest essensielle produktene du trenger, for å så starte med musikkproduksjonen og lyd-innspillingen.

Utstyr og tips for et hjemmestudio

Det mest esensielle utstyret du trenger når du først starter med å bygge et hjemmestudio er en god mikrofon, studioarm, headset, pc/mac, lydredigeringsprogram.

Disse skal jeg gå mer inn på nå, og fortløpende gi deg noen tips til anbefalte produkter jeg selv bruker og er fornøyd med etter å ha hatt en hjemmestudio i drøye 10 år.

En god mikrofon til å begynne med

En profesjonell mikrofon gjør mastringen og produksjonen mye mer artig når du vet at du alltid får den beste kvaliteten du har til rådighet.

En god mikrofon er et must når du skal sette opp et musikkstudio. Har selv tidligere erfaringer med å redigere en vokal til jeg blir gal for å prøve å fikse opp i problemene en dårlig mikrofon medfører. 

Så om du har tenkt til å synge eller jobbe med vokalister, vil det være lurt å investere i en god mikrofon til å begynne med.

Her er et par mikrofoner i forskjellige prisklasser.

Shure SM7B

Shure Sm7b er beste profesjonelle dynamiske mikrofon til et hjemmestudio

Profesjonell dynamisk mikrofon

✔ Perfekt til hjemmestudio
✔ Innebygd popfilter
✔ XLR-mikrofon
✔ Anerkjent mikrofon

Shure SM7B er en legendarisk mikrofon i felten og har blitt brukt til å spille inn låter som ‘Thriller’ av Michael Jackson. Har selv brukt Shure SM7B i et par år selv og er utrolig fornøyd med lydkvaliteten og klarheten.

Rode NT- USB

rode nt usb er den beste mikrofonen til innspilling når det kommer til USB

USB-mikrofon med studiokvalitet

✔ Billigere alternativ
✔ Studiokvalitet
✔ Popfilter og bordstativ følger med

Rode NT-USB er et billigere alternativ og med denne mikrofonen trenger du ikke et lydkort. Mer om dette lengre ned!

Dynamisk mikrofon er best til hjemmestudio

Sammenlignet mot en kondensatormikrofon er en dynamisk mikrofon best til et studio hjemme. Dynamiske mikrofoner er forsåvidt også rimeligere enn gode kondensator mikrofoner.

For å holde det kort er fordelene med en dynamisk mikrofon:

  1. Tar opp mindre lyder fra rommet
  1. Mer behagelige S-lyder
  1. Mindre sensitiv til høye frekvenser
  2. Trenger ikke fantommating

Så nå kommer spørsmålet. Skal du ha en USB-mikrofon eller en XLR-mikrofon?

Uten tvil er XLR mikrofoner det beste valget da du kan koble de til et lydkort, men USB mikrofoner er praktisk for deg som som har et mindre budsjett og ikke ønsker å være avhengig av et lydkort i tillegg. Med USB kobler du bare mikrofonen rett i PC eller MAC.

Som sagt, for å kunne spille inn digitalt med en XLR-mikrofon trenger du da et lydkort, dette skal vi se nærmere på lengre ned.

Lydkort med flere innganger

Et godt lydkort er ganske essensielt om du har tenkt til å spille inn enten med gitar, mikrofon eller piano. Eller alle samtidig!

Nedenfor har jeg anbefalt Nikabe T1 som er ganske rimelig om man første skal starte med et hjemmestudio. Denne har alt du trenger for å komme i gang med både vokaler og instrument-innspilling.

Nikabe T1 USB-interface

Lydkort med USB-tilkobling

✔ For innspilling og strømming
✔ Innganger for mikrofoner og instrumenter
✔ Enkel i bruk og mye for pengene

Har du f.eks en el-gitar eller en akustisk gitar med preamp kan du spille direkte inn i lydkortet og så inn i et musikkprogram på PC eller Mac (DAW).

Lydkortet lar deg spille inn med mikrofoner som har XLR. Har du allerede, eller er ute etter en mikrofon med USB inngang trenger du ikke lydkortet om du bare har planer om å spille inn vokaler.

Personlig kjøpte jeg meg et dyrere lydkort (Focusrite Scarlett 6i6) for å kunne spille inn instrumenter og vokal. Deretter fant jeg raskt ut av når du jobber med en vokalist, er det veldig praktisk å ha 2 jack innganger til headsett, så både du og vokalisten kan lytte samtidig da dere går over lydklippene i lydredigeringsprogrammet.

For å få koblet headset direkte inn i lydkortet kommer du til å trenge en overgang fra 3,5 mm minijack til standard-jack.

Disse er lett å få tak i, men har linket til hvor du finner en i samme slengen.

Lydprogram for opptak og redigering (DAW)

DAW varer livet ut! Velg med omhu fordi læringskurven er bratt på de fleste

For å ha et musikkstudio trenger du et program for å kunne ta opp lyd og redigere lyden, dette er nesten halve studioet i seg selv. Ikke nok med at du kan ta opp lyd og redigere i et DAW, men du kan også lage musikken i programmet.

Personlig har jeg 10 års erfaring med FL Studio, så er litt biased når det kommer til å anbefale et DAW til PC. Riktignok er det flest guides og tutorials på YouTube angående FL Studio. Så er noe å tenke over, men her har du en oversiktlig liste over programmer som fungerer til  PC og Mac

PC:

  • FL Studio
  • Pro Tools
  • Ableton Live

Mac:

  • Logic Pro
  • Garageband

Om du bare trenger et program for lydopptak og ikke musikkproduksjon kan jeg anbefale å sjekke ut Audacity, som også er gratis.

Ta en titt på YouTube og prøv å finn et som passer for deg og hvor vanskelig det er å komme inn i det.

Profesjonelle hodetelefoner

Et bra headsett er et must når du skal sette opp et hjemmestudio. Du får bruk for disse hodetelefonene når du både skal gjøre opptak og i etterkant når du skal redigere musikken eller selve lydopptaket i et program.

Beyerdynamic DT 770 Pro

Dynamisk hodetelefon til studio

✔ Behagelige å ha på
✔ Perfekt til mastring
✔ Støydemping

Beyerdynamic har i mange år vært en sikker vinner når det kommer til headset ment for studio. Disse sitter godt over øra og er komfortable i lange studio-sessions. De har vært på markedet en stund men 770 Pro sin standard står fortsatt støtt og de er ikke alt for ille på pris.

Audio-Technica ATH-M50xBT2

Studio-headset med bluetooth

✔ Høy lydkvalitet
✔ Batterilevetid: 50 timer
✔ Støydemping
✔ Kan også bruke kabel

Audio-Technica vist over er det headsetet er litt mer luksus da du betaler også for at det skal bare trådløst. Dette kan du også så klart koble til ditt lydkort med en jack-overgang fra minijack til vanlig jack. Her selv brukt Audio-Technica i flere år og har veldig klar og fin lyd.

Er du på utkikk etter hodetelefoner anbefaler jeg disse som er lukket og reduserer støy fra utsiden. Dette headsetene kan du bruke når du spiller inn og synger etter musikken også, så viktig at så lite lyd som mulig slipper ut av headsettet når du har det på deg.

Med en veldig ømfintlig mikrofon, skal du ikke si bort ifra at den tar opp lyden fra hodetelefonene også.

Det kan fort hende du allerede har et gamingheadset du bruker daglig og dette er ikke anbefalt å bruke når du skal ta opp eller mastere musikken i etterkant.

Gaming-headset gir ikke et nøytralt lydbilde, da deres høyttalere ofte legger til ekstra bass og diskant for å få en kulere lyd mens du spiller. Med andre ord, de farger lyden. Så om du ikke har planer om å invistere i dyre høytalere, er det hvertfall viktig å ha et ordentlig headset.

Studioarm

Om du skal velge en studioarm eller et statisk mikrofonstativ avhenger på ditt setup, eller hvor høyt du får mikrofonen opp til den som skal synge. Det er viktig at vokalisten eller han/hun som skal bruke mikrofonen har mulighet til å stå oppreist.

En studioarm er nyttig for å kunne holde mikrofonen oppe men også samtidig ha muligheten til å montere på et pop-filter og et refleksjonsfilter med litt tyngde.

Studioarmen burde holde hvertfall over 1 kg i vekt da det kan bli tungt med både mikrofon, pop-filter og et refleksjonsfilter.

Mitt mikrofonsetup i mitt hjemmestudio ser slik ut, siden jeg får mikrofonen høyt nok opp med studioarm:

Bak mikrofonen ser du også et refleksjonsfilter, som jeg skal komme mer innpå lengre ned. Shure SM7B har innebygd popfilter så derfor at jeg ikke trengt å skaffe meg det.

Pop-filter

Et pop-filter kan være en nyttig investering og er relativt rimelig å kjøpe inn og montere på mikrofonstativet. Pop-filteret brukes for å redusere bokstaver som har mye luft bak seg.

Enkelte bokstaver som ‘P og B’ sender direkte luft til mikrofonen når man synger, noe som gjør at en allerede sensitiv mikrofon tar opp disse lydene høyere enn resten av bokstavene. Disse kalles plosiver.

Pop-filteret reduserer også skarpe S’er og reduserer pusting og pesing drastisk på lydklippet. Alt dette avhenger også hvor nærme vokalisten er mikrofonen, men kan virkelig anbefale med tanke på at det har en god effekt for en rimelig sum.

Akustisk behandling av hjemmestudio

Romklang er fiende nummer 1 når man skal ta opp i et hjemmestudio. Når jeg selv begynte å ta opp vokaler ble jeg nødt til å ta opp med et teppe over den som synger for å dempe romklang. Lite profesjonelt og utrolig frustrerende for den som skal synge.

Dette eksemplet er et veldig drastisk tiltak, men illustrerer problemet om du ikke har godt lydbehandlet rom og mikrofonen tar opp akustikken.

Her finnes det flere løsninger for deg som tar opp i et rom preget av romklang. Her er det 3 tips:

Refleksjonsfilter til mikrofonen

Et refleksjonsfilter vil hjelpe betydelig mye om du får feedback fra rommet. Dette plasseres bak mikrofonen og demper lydbølgene fra vokalen til å sprette i veggen og bli tatt opp en gang til. Kan monteres på et mikrofonstativ.

Tuff stands RF-87 mikrofon-refleksjonsfilter

✔ Refleksjonsfilter i nydelig trefinisj
✔ Levers med monteringskit
✔ Passer til de fleste mikrofonstativer

Et refleksjonsfilter fungerer godt, og er et billigere alternativ for deg som ønsker å få et bedre resultat uten å dekorere hele rommet i skumplater.

Skumplater på veggene

Dette er det beste tipset jeg kan gi for å eliminere akustikk så godt som mulig. Spesielt om du kombinerer dette med et refleksjonsfilter i tillegg.

Skumplatene festes på veggene i hjemmestudioet, helst foran og bak der du tar opp lyd. Ideelt er det best å dekke alle de største flatene, men er et steg i riktig retning for å få best mulig opptak.

Teppe på gulvet


Som et ekstra bonus tips kan det lønne seg å ha et teppe på gulvet. Dette reduserer lydbølgene som kan reflektere på gulvflaten. Simpelt men utrolig effektivt.

Høyttalere

Høyttalere er ikke veldig nødvendig i starten men utrolig praktisk når du første skal bygge deg et ordentlig hjemmestudio. Skal du ha høyttalere i studioet krever det at du har litt mer plass i rommet så du kan plassere dem riktig og sitte langt nok unna dem.

Bildet nedenfor illustrerer ideell lengde og spredning på høyttalerne du burde prøve å gå etter.

http://arqen.com/acoustics-101/room-setup-speaker-placement/
http://arqen.com/acoustics-101/room-setup-speaker-placement/

Gode kabler til riktig bruk

Om du har en XLR-mikrofon trenger du kabler for å kunne starte med å ta opp lyd. XLR mikrofoner krever XLR kabler inn i et lydkort så om du vil gå for en XLR mikrofon er det greit å kjøpe med et par XLR kabler samtidig.

Du trenger forsåvidt bare 1 kabel til å begynne å gjøre opptak med et lydkort.

Skal du kjøpe deg studiohøytalere også vil du trenge et par stykker til i samme slengen, så lenge de ikke følger med høyttalerne (dette er ikke alltid tilfellet).

Skal du spille inn et instrument vil du trenge en jack-kabel, denne kan kobles fra lydkortet og inn i en gitar eller et piano.


Da har vi sett på de mest esesinelle tingene for å komme i gang med et hjemmestudio. Dette ble en veldig personlig guide, men føler jeg har fått dekt det viktigste som trengs for å komme i gang med hjemmestudioet uten at det ble for mye å lese.