Hva er forskjellen på lydbok og e-bok?

Lydbøker og e-bøker er to av de mest populære valgene for de som ønsker å lese eller lytte til bøker på digitale enheter. Hva er egentlig forskjellen mellom disse to formatene?
person leser ebok på en kindle

I dagens moderne verden har lesere flere alternativer foran seg enn noensinne når det kommer til å nyte en god bok. Statistisk viser at flere og flere begynner konsumere bøker på enten lydbok eller e-bok.

Vi skal nå se på hva som er forskjellen på lydbok og e-bok.

Hva er forskjellen på lydbok og e-bok?

Forskjellen på lydbok og e-bok er at simpelthen lydbok er en bok man lytter til mens e-bok er en bok man leser selv på en digital enhet.

Selv om e-bøker og lydbøker er forskjellige formater, er begge digitale alternativer til fysiske bøker som gir leseren frihet til å lese eller lytte til en bok hvor som helst og når som helst.

Begge formatene har også sine fordeler og ulemper, og det avhenger av dine personlige preferanse og situasjon når det gjelder å velge hvilken form for elektronisk variant av boken du foretrekker.

Videre får du lære mer i dybden om hva en e-bok er og hva en lydbok er, samt hvor du finner dem.

Hva er en e-bok?

En E-bok er en digital bok som kan leses på en rekke ulike enheter, som smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner. E-bøker leveres ofte i formatet ePub eller PDF, og kan leses ved hjelp av en Ebok-leser som Adobe Digital Editions eller direkte i nettside. 

Fordelen med E-bøker er at de kan lastes ned umiddelbart, og at du kan lagre og organisere et stort antall bøker på en enkelt enhet. Du kan også justere fontstørrelse og bakgrunnsfarge for å gjøre lesingen mer behagelig for øynene når det er kvelden og du skal lese på sengen.

Om du ønsker å kjøpe en e-bok fra din favorittforfatter får du eksakt det samme innholdet som du ville fått i en fysisk bok.

Bildet nedenfor viser deg hvordan et e-bok bibliotek kan se ut etter du har kjøpt e-bøker på en plattform. Skjermbildet er tatt av Allvit som er et nettsted hvor studenter kan leie og kjøpe pensumbøker billigere enn fysiske bøker.

ebøker i et e-bok bibliotek
Pensumbøker i e-bok biblioteket til Allvit.no

Hva er en lydbok?

Lydbok en digital lydversjon av en bok som kan høres på en i en lydbok app på en smarttelefon, nettbrett eller datamaskin. Lydbøker er vanligvis tilgjengelige i MP3- eller AAC-format og kan spilles av på en hvilken som helst enhet som støtter lydfiler.

Lydbøker gir leseren muligheten til å lytte til en bok mens de gjør andre ting, for eksempel mens man kjører bil, trener eller styrer med husarbeid.

Slik kan lese e-bøker og lytte til lydbøker

Det er en jungel der ute med plattformer som selger lydbøker og ebøker. Likevel har man flere gode alternativer hvor man kan lese og lytte til ebøker og lydbøker på ett og samme abonnement.

Det finnes flere fine lesebrett hvor man kan lese e-bøker imot betalinger, men med Bookbeat eller Nextory sin e-bok app får du e-bøker og lydbøker i samme abonnement på din digitale enhet.

Ofte stilte spørsmål:

Hva betyr e-bøker?

E-bøker står for flere elektroniske bøker. Dette er bøker som kan leses i et digitalt format. Bøkene har alt det samme innholdet som en vanlig bok.

Hva koster e-bøker?

Det finnes to måter å kjøpe e-bøker, enten kjøpe boka fra en nettbutikk eller betale for å få tilgang til tusenvis av e-bøker i et abonnement. En e-bok i en nettbutikk vil koste alt fra 200 til 300 kroner.

Hvor mye plass tar en e-bok?

Hvor mye plass en e-bok tar på din lagringsplass avhenger av hvor mange sider boken har og om boken inneholder bilder og annet multimedia. En e-bok tar rundt 500kB til 1Mb plass.