Sturgill Simpson – Moderne Outlaw Country

sturgill simpson dagensmusikk

Sturgill Simpson har på kort tid bygd seg opp en navn innenfor country music. John Sturgill Simpson kommer fra Kentucky og regnes som en bluegrass og country artist. Dette er en artist som lager akkurat det han føler for og holder ingenting tilbake når det kommer til kreativ lyrikk.

Hvem er Sturgill Simpson?

Musikk var alltid en hobby for Sturgill helt til kona og flere venner mente han burde satse på musikk og gjøre en karriere ut av det. Han som mange andre har en hustle-historie bak seg hvor det ble mye pub spillejobber og lite penger inn i kassa. Det hele begynte se lysere ut når han slapp sitt første debut album High Top Mountain i 2013. Ifølge kritikere er dette et album som bærer preg av sounden til Waylon Jennings og Merle Haggard. Noe som er er stort kompliment.

Rebelsk country og syretripp

HIGH TOP MOUNTAIN
 • 2014

Metamodern Sounds in Country Music (2014)

Dette er Sturgill Simpsons andre album som slapp i 2014. Han åpner albumet med en av hans mest populære låter kalt “Turtles All the Way Down”. Her får vi et innblikk i hans reise ved bruk av stoffer som DMT, Marihuana og LSD. Dette er stoffer som får en til å dra på en indre reise, noe Sturgill beskriver i sangen med at han har sett Jesus leke med flammer og møtt djevelen i Seattle.

Litt utover i albumet begynner Sturgill å få beina plantet på jorda, og vi får flere fengende country sanger som “A Little Light” og “Life of Sin”. Begge disse låtene bærer preg av naturlig og rå lydkvalitet. Ingenting høres digitalt ut og dette er stilen til Sturgill i de neste albumene også. Bare litt mindre psykedelisk.

A Sailor’s Guide to Earth (2016):

Sturgill treffer flere sjangere og folk med musikken sin. Her har du et grammy-vinnende album som stakk av med tittelen for beste countryalbum i 2016. Han var også nominert for året album samme året. Her får du en god miks mellom country og psykedelisk soul. Hele albumet bæreret et preg av livet på sjøen og Sturgill Simpson tar deg med på en reise i åpent hav hvor alt kan skje, også på musikkfronten.

For musikkelskere er dette et album som er helt klart verdt å sjekke ut. Er du fan av et litt roligere tempo så er sangen “Breakers Roar” noe som kommer til å gå helt hjem. På låta får du en god blanding av hval lyder og klassisk country stålgitar.

Den sårbare stemmen til Sturgill gir deg hjemlengsel i det man drifter vekk fra land. Det hele høres kanskje litt rart ut, men dette vil gi mening så fort du hører sangen.

Sturgill Simpson – You Can Have the Crown (High Top Mountain)

Her får du Sturgill servert på et sølvfat og “You Can Have the Crown” definerer han som den artisten han er. Sangen er leken og country på sitt beste. Refrenget går som følger: 

Well, now Lord, if you can hear me won't you throw a damn dog a bone
'Cause if the Devil shows up with a better deal this old soul's a-goin' down
Oh, I sing 'em real pretty, I sing 'em real sad
And all the people in the crowd say he ain't half bad
Well, they call me King Turd up here on Shit Mountain
But if you want it you can have the crown

Her får vi servert morsomme fraser hvor Sturgill ikke tar seg selv og musikken så høytidelig. Dette er en låt fra det første albumet så regner med at Sturgill har fått bekreftet at musikken hans kan nytes over hele verden.

Sangen fikk seg nylig en liten popularitet boost på nettet etter at Post Malone gjorde en cover av låta på Matthew McConaughey sin kampanje for å bli guvernør i Texas.

Sturgill sitt musikalske preg på country

Embed from Getty Images

Skulle man ha laget en ny gruppe av “The Highwaymen”, som tidligere var Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings og Kris Kristofferson, hadde nok ikke Sturgill Simpson sluppet billig unna. Hans image bærer preg av outlaw country music stil og han sammenlignes med Waylon Jennings storhet tilbake på 70-tallet.

Det er ingen tvil om at vi kommer til å høre mer fra Sturgill Simpson i fremtiden så lenge country radioer er villig til å spille sangene hans. Med godt over 100 millioner avspillinger bare på Spotify alene er det ikke tvil om at han er kommet for å bli, spørsmålet er bare hva som kommer neste. Det er bare Sturgill Simpson som kan si helt sikkert hva som kommer, men vi vet at det han produserer i fremtiden kommer å bli noe helt spesielt igjen.