De 37 beste og største countryartistene i verden

På med støvlene og cowboyhatten, for nå skal vi se på 37 mest kjente countryartistene igjennom tidene og i dagens moderne countrymusikk.
gitar og åpne grønnesletter med tekst hvor det står "største countryartister"

Her skal vi se på 37 av redaksjonens utvalgte amerikanske countryartister som har vært med på å forme countrymusikken vi elsker i dag, og de artistene som representerer sjangeren videre i dagens epoke.

Johnny Cash

Først ut er ingen ringere enn selveste Johnny Cash.

Cash er og vil være en av de mest innflytelsesrike musikerne i historien, uansett sjanger. Cash’s dyptfølte tekster, uforutsigbare artistiske stil og karakteristiske bass-bariton vokal hjalp ham til å skille seg ut i countrymusikk-verdenen. 

Hans karriere startet i 1955, og hadde en lang karriere med hitlåter som ‘I Walk the Line,’ ‘Ring of Fire,’ og ‘Folsom Prison Blues.’ Cash er også kjent for sin utrettelige forkjærlighet for de underprivilegerte i samfunnet, som ofte kommer til uttrykk i musikken hans.

Plateselskapet Columbia dumpet Johnny Cash i 1986, og Johnny Cash hadde ingen store hits før han satte seg ned med den legendariske produsenten Rick Rubin for å lage hans aller siste album. Albumet ble utgitt 2002, et år før han døde, og det var her vi fikk muligens en tidenes beste coverlåt av en gammel og utslitt Johnny Cash, som synger Nine Inch Nails med hjertet utenpå skjorta.

Dolly Parton

Dolly Parton with guitar (cropped)

Nestedame ut, er Dolly Parton. En amerikansk country sangerinne, låtskriver, skuespiller, og forretningskvinne, Parton er kjent for sin sterke karakter, hennes ydmyke opprinnelse og hennes fantastiske talent. Hun er kjent for sanger som I Will Always Love You, Jolene, og 9 to 5. Parton er høyt ansett for sitt arbeid innen veldedighet og sin positive innvirkning på kulturen i sørstatene.

Willie Nelson

Med en karriere som har vart i over seks tiår, er Willie Nelson en av de mest kjente figurene i countrymusikk. Han er kjent for sin unike vokalstil og sitt engasjement for marihuana-legalisering. 

Han har skrevet mange klassiske countrylåter, inkludert ‘On the Road Again’, ‘Good Hearted Woman’ og ‘Crazy,’ som ble gjort kjent av Patsy Cline. Willie har til sammen utgitt over 99 studioalbum og vunnet hele 14 Grammy og 11 CMA Awards (Country Music Association Awards).

Hank Williams

Hank Williams MGM Records 1948 - Cropped

Selv om hans karriere var kort, har Hank Williams hatt en enorm innvirkning på countrymusikken vi kjenner i dag. Han er kjent for sine hjerteskjærende tekster og melodier, og hans musikk har påvirket mange artister som fulgte etter ham. Hans mest kjente sanger inkluderer “Your Cheatin’ Heart,” “Hey Good Lookin’,” og “I’m So Lonesome I Could Cry.”

Loretta Lynn

Loretta Lynn er en banebrytende kvinnelig country sangerinne som har brukt sin musikk til å snakke om vanskelige temaer som utroskap, fødselskontroll, og fattigdom.

Hun har blitt en rollemodell for mange kvinnelige artister, og hennes sanger, som Coal Miner’s Daughter, og Don’t Come Home A’ Drinkin, har blitt klassikere innen countrymusikk.

Garth Brooks

Garth Brooks (49627465292)

Med sin blanding av rock og country, hjalp Garth Brooks med å bringe countrymusikk til et bredere publikum på 1990-tallet. Han er en av de mestselgende soloartistene i amerikansk historie og kjent for megahitten Friends In Low Places og balladen The Dance.

Han selger ut stadioner over hele verden fortsatt den dag i dag og skal visst være en opplevelse alle country-fans burde få med seg. I September 2022 spilte han 5 show i Irland og solgte over 400 000 billetter. Irland står nært for han da han slekter derfra på hans mor sin side.

George Strait

George Strait 2014 2

Kjent som “King of Country”, har Strait en karriere som strekker seg over fire tiår, med utallige hitlåter og album. Hans tradisjonelle countrylyd på 80 og 90-tallet har hatt en stor innvirkning på sjangeren.

Fra George Strait vil du høre låter som Check Yes Or No og hans cover av Terry Strafford sin Amarillo By Morning.

Merle Haggard

Kjent for sin karakteristiske stemme og realistiske tekster, var Haggard en sentral figur i utviklingen av Bakersfield-sounden, en reaksjon på den polerte countrypolitan-stilen (også kjent som Nashville sound) som dominerte Nashville-scenen på 1960-tallet.

Med Willie Nelson gjorde han en cover av Townes Van Zandt sin låt ‘Pancho and Lefty’ som er helt klart en av de fineste countrylåtene som omhandler den meksikanske banditten Pancho og hans vennskap med Lefty, som til slutt dolker han i ryggen. Jeg lar Willie og Merle fortelle resten.

John Denver

John Denver er en artist som evner å transportere deg til Rocky Mountains’ majestetiske høyder med bare sin stemme og en gitar. Hans musikk er som en hjertelig invitasjon til å utforske Amerikas naturlandskap, en hyllest til de enkle gledene ved livet og naturens ubeskrivelige skjønnhet.

Hans evne til å formidle en dyp kjærlighet og respekt for naturen i sanger som Rocky Mountain High og Take Me Home, Country Roads gjør lytting til hans musikk til en nesten ‘naturlig’ opplevelse.

Selv om han gikk bort altfor tidlig, er arven etter John Denver fremdeles levende og hans musikk fortsetter å inspirere nye generasjoner til å sette pris på den verdenen vi lever i. Han var mer enn bare en musiker; han var en poet, en historieforteller, og en venn som delte sin kjærlighet til verden med oss gjennom sine sanger.

Patsy Cline

Til tross for sitt korte liv, gjorde Patsy Cline et uforglemmelig inntrykk på countrymusikken. Hennes sterke, emosjonelle vokaler og sanger som “Crazy” og “I Fall to Pieces” er fortsatt like populære i dag. Men Patsy Cline var mer enn bare en vakker stemme; hun var en pioner, en kvinne som utfordret normene i en sjanger dominert av menn og banet vei for fremtidige kvinnelige artister.

George Jones

George Jones and Melba Montgomery--1960s

Med sin kraftige stemme og hans evne til å formidle følelser, er Jones en av de mest respekterte vokalistene i countrymusikk. Hans hits inkluderer He Stopped Loving Her Today og The Race Is On.

Reba McEntire

En av de mest vellykkede kvinnelige artistene i countrymusikken, McEntire er kjent for sin sterke stemme og sanger som Fancy og The Night The Lights Went Out In Georgia.

Men det som virkelig gjør Reba McEntire unik, er hvordan hun har forvaltet sin karriere. Hun har greid å balansere suksess innen musikk, film, TV, og til og med på Broadway, noe som gjør henne til en sann crossover-stjerne. Reba er ikke bare en artist; hun er en kraft å regne med, en kvinne som har brutt barrierer og satt standarden for hva det vil si å være en kvinnelig countryartist.

Vince Gill

Gill er en mesterlig gitarist og vokalist, kjent for hits som When I Call Your Name og Go Rest High on That Mountain. Han har vunnet hele 22 Grammys og nominert 44 ganger, bedre får det nesten ikke blitt.

Han er også kjent for sitt arbeid med gitarlegenden Chet Atkins og som medlem av The Eagles i nyere tid.

Nedenfor kan du lytte til den nydelige låta I Don’t Wanna Ride The Rails No More, som ble nominert for en Grammy i 2019.

Conway Twitty

Med sin dype, rike stemme og en karriere som strakte seg over fire tiår, har romantikeren Conway Twitty gitt utallige hits, inkludert Hello Darling, Slow Hand og I’d Just Love To Lay You Down.

Kenny Rogers

Rogers er kjent for sin karakteristiske, grusete stemme og hans evne til å krysse over til popmusikk. Hans hitlåter inkluderer “The Gambler” og “Islands in the Stream,” en duett med Dolly Parton.

Brooks & Dunn

Brooks & Dunn er en amerikansk countrymusikkduo bestående av Kix Brooks og Ronnie Dunn. Begge hadde allerede forsøkt seg på solokarrierer før de ble satt sammen av produsenten Tim DuBois i 1991.

Duoens debutalbum, Brand New Man, hadde fire nummer én singler og etablerte dem som en kraft å regne med i countrymusikkverdenen. Deres stil er et det beste eksempelet på ekte tradisjonell honky-tonk. Gjennom 1990-tallet og 2000-tallet dominerte de countrymusikkscenen med hits som My Maria, Boot Scootin’ Boogie, Brand New Man og Neon Moon.

Selv om de offisielt oppløste seg i 2010, kom de tilbake sammen i 2015 og har fortsatt å opptre siden, og utgitt låt med Luke Combs.

Tammy Wynette

Tammy Wynette, også kjent som “First Lady of Country Music,” har sunget og skrevet hjerteskjærende ballader, som “Stand By Your Man” og “D-I-V-O-R-C-E”. Hun var gift med George Jones fra 1970 til 1975, og har solgt over 30 millioner plater og vunnet 2 Grammys og er induksjonert i ‘Country Music Hall of Fame’ som en rekke andre på denne listen.

Chris Stapleton

Etter å ha levd på veien og skrevet låter for andre countryartister på denne listen valgte endelig Chris Stapleton å gi ut sine egne låter med hans egen vokal. Siden han trolig slapp det beste debutalbumet noensinne, ‘Traveller’, i 2015 er han allerede på vei til å bli en av den mest kjente countryartisten gjennom tidene. Med 8 grammys allerede på beltet er det ingenting som stopper denne mannen.

I 2023 hadde han kanskje sin største konsert noensinne da han fikk æren av å synge USA sin nasjonalsang på Super Bowl, foran 115 millioner seere.

Emmylou Harris

Emmylou Harris Newport Folk Festival 2011

Med sin engleaktige stemme og hennes dedikasjon til å bevare den tradisjonelle countrymusikken, har Harris hatt en lang og innflytelsesrik karriere. I senere tid har hun også sunget med Mark Knopfler.

Willie Nelson sa: “There are two kinds of men. Those who are in love with Emmylou Harris, and those who haven’t met her.”

Waylon Jennings

Jennings var en pioner i outlaw country-bevegelsen på 1970-tallet. Hans musikk er ærlig, rått og det hele underbygges med hans kraftige, men distinkte stemme.

Hvor kul Waylon faktisk var, vil dette klippet vise:

Rascal Flatts

Denne gruppen, bestående av Gary LeVox, Jay DeMarcus og Joe Don Rooney, har blitt kjent for sin allsidige blanding av country, pop og R&B.

Mange kjenner dem igjen fra soundtracket til Pixar filmen Biler med låta Life is a Highway, eller danset til Bless The Broken Road i et bryllup.

Brad Paisley

Brad Paisley i Oslo Spektrum, 2014 ©Dagensmusikk

Kjent for sin gitarferdigheter og humoristiske tekster, har Brad Paisley vært en av de mest populære artistene innen countrymusikk siden slutten av 1990-tallet. Brad Paisley har hatt stor suksess i Norge med flere europeiske turneer og ga ut plate i 2010 kalt Norwegian Favorites

Midland

By Elstad Ranch – https://www.flickr.com/photos/elstadranch/48628062447/, CC BY 2.0

Midland er et forfriskende pust av nostalgi i dagens countrymusikklandskap. Trioen, bestående av Mark Wystrach, Cameron Duddy og Jess Carson, har en evne til å hensette oss tilbake til countrymusikkens gylne æra med deres polerte harmonier og evige kjærlighet til twang.

Fra det øyeblikket de brøt gjennom med Drinkin’ Problem, var det tydelig at de var noe annet. De har en autentisk, rootsy lyd, en som henter inspirasjon fra de store som George Strait og The Eagles. Deres tekster er fylt med bilder av det amerikanske sørvest, av støvete veier og solnedganger over ørkenen.

Men hva som virkelig skiller Midland ut, er deres kjemiske blanding som en gruppe. Du kan føle deres vennskap og felles lidenskap for musikk i hver sang de fremfører. De er som en trio av gamle venner som har samlet seg rundt en leirbål for å dele historier og sanger, og vi er alle invitert til å lytte.

Midland, bilde fra konsert i Oslo 2022. Av: Dagensmusikk

Alan Jackson

Jackson er kjent for hits som “Chattahoochee” og “Remember When”. Hans sanger er dypt personlige og ofte nostalgiske, som tar deg tilbake til sommer og ung kjærlighet. Hans store gjennombrudd kom i 1990 da han var 32 år gammel, og står som et testament at det aldri er for sent å nå sine drømmer etter man har bikket 30.

Josh Turner

Josh Turner er det perfekte eksemplaret på en mannlig country artist. Stemmen går dypt men drar hvert eneste låt fra dypet frem i dagslyset – en artist som minner oss om sjangerens rike tradisjoner og verdier.

Med hans uforlignelige baryton og hans faste tro på kraften i god og ærlig musikk, har Turner vært en stødig kraft i countrymusikken siden han debuterte med “Long Black Train” i 2003.

Hans verdenskjente hit Your Man er faktisk skrevet av Chris Stapleton, men ingen fremfører den så bra som Josh Turner gjør. Stemmen hans er kanskje mørk, men skinner så sterkt i låter som Would You Go With Me og Forever And Ever, Amen.

Tim McGraw

McGraw har vært en hitmaker siden 1990-tallet, kjent for sin følsomme tilnærming til countrymusikk og hans kraftfulle duetter med hans kone, Faith Hill. Han har i senere tid også tatt på seg flere roller som skuespiller og spilt i western-serier som Yellowstone og 1883.

Carrie Underwood

Siden hun vant American Idol i 2005, har Underwood blitt en av de mest populære kvinnelige countryartistene i dagens country-epoke, kjent for sin sterke stemme og hennes hitlåter som ‘Before He Cheats’, ‘Jesus, Take the Wheel’ og duetter på flere av Brad Paisley sine album.

Randy Travis

En sentral figur i countrymusikkens nytradisjonelle bevegelse på 1980-tallet, Travis er kjent for hits som ‘Forever and Ever, Amen’ og ‘Three Wooden Crosses’.

Brothers Osborne

Med et stort gjennombrudd i 2016 slapp brødrene Osborne albumet Pawn Shop og ble fort store blant country-senen i USA. På kort tid har de vunnet flere ‘beste vokal-duo’ og nominert for Grammys nesten hvert år.

Om du liker en god mix mellom rocka’ country og ballader er Brothers Osborne noe for deg, sjekk ut sanger som:

  • Stay A Little Longer
  • It Ain’t My Fault
  • 21 Summer
  • All Night
  • Pushing Up Daisies

De låter like bra live og skulle egentlig til Norge i covid-perioden, men måtte dessverre avlyse. Vi venter på nye planer om turné!

Zac Brown Band

Med kanskje en av de beste gjennombruddsalbumene i dagens moderne country kom Zac Brown og hans band med ‘The Foundation’ i 2008. Med kjennelser fra musikken til Jimmy Buffet og gitarpickingen til Chet Atkins har vi fått sanger som ‘Toes’, ‘Chicken Fried’, ‘Knee Deep’ og ‘As She’s Walking Away’ med Alan Jackson.

Zac Brown Band er et band som stadig utvikler seg og vært på en musikalsk reise. I disse tidene er de tilbake til hvor de startet med go’ gammeldags country med et preg av moderne modenhet.

Keith Urban

Den eneste New Zealand-fødte artisten på listen som har hatt en massiv karriere i USA, selv om han også er oppvokst i Australia. Keith Urban er kjent for sin moderne blanding av country, rock og pop, og er en ekte råtass på gitar. Han har slått seg ned i USA med sin kone Nicole Kidman og er stadig på turné.

Luke Bryan

Luke Bryan er en amerikansk country sanger og låtskriver som har blitt en av sjangerens mest kjente ansikter siden hans debut i midten av 2000-tallet. Født og oppvokst i Leesburg, Georgia, begynte Bryan sin musikalske karriere med å skrive sanger for høyprofilerte artister som Travis Tritt og Billy Currington.

Hans første album, “I’ll Stay Me”, ble utgitt i 2007 og hans karriere har skutt i været siden da. Bryan er kjent for hans dynamiske liveopptredener og hans blanding av tradisjonell country, Southern rock og moderne pop. Han har hatt en rekke hits, inkludert “Country Girl (Shake It for Me)”, “Drunk on You”, og “Play It Again”. Hans tilkobling til fansen og evnen til å produsere hits har gjort ham til en av de mest populære artistene i countrymusikken i dag.

Eric Church

Eric Church er en fremtredende figur innen moderne countrymusikk, kjent for sin rebelske holdning og sin vilje til å ta sjanser.

Født og oppvokst i North Carolina, brøt Church gjennom i 2006 med debutalbumet “Sinners Like Me”, men det var hans tredje album, “Chief”, som virkelig satte ham på kartet.

Uansett om han synger om landlivets gleder i “Springsteen” eller utforsker mørkere temaer i “Monsters”, har Church en sjelden evne til å fortelle historier som resonnerer med publikum. Han fortsetter å være en viktig stemme i countrymusikk, kjent for sin autentisitet.

Alabama

Alabama består av Randy Owen, Teddy Gentry og Jeff Cook, har hatt over 40 hits i topp 10, og blander tradisjonell country med elementer av rock og pop. 

Liker du amerikansk country, har du helt sikkert hørt låter som ‘Song of the South’, ‘Mountain Music’ og ‘Dixieland Delight’.

Billy Currington

Shania Twain

Twain var en stor hitmaker på 1990-tallet, og blander country med pop og elektronisk musikk på en måte som hjalp henne å få en stor internasjonal fanskare. Hennes sanger handlet om å slippe seg fri fra sosiale normer, ikke være så politisk korrekt, og heller slå ut håret litt.

Det blir kanskje litt feil å snakke om henne i fortid, for hun gønner på enda og lager fortsatt en god del nye sanger og slapp et album i sommeren 2023.

Luke Combs

Et friskt pust inn i countrymusikken er Luke Combs, som solgte ut Oslo Spektrum i Norge på utrolig kort tid, så fort at jeg personlig ikke rakk å få billetter. Han er på verdensturne i 2023 og må så klart innom et stopp i Norge den 30. september. Dette viser bare hvor stor han faktisk er i Norge også i disse dager.


Disse artistene, sammen med mange andre, har hjulpet med å forme og utvikle countrymusikken gjennom tidene.

Nedenfor finner du den beste videoen som representerer dagens amerikanske countryartister, som synger en medley av John Denver’s ‘Take Me Home Country Roads’ og Dolly Parton’s ‘I Will Always Love You’.

Andre lurer også på:

Er country populært i dag?

Country er en av de største sjangerne innenfor musikk og er fortsatt like populært i dag som det var før. Riktignok enda mer populært og kommersielt i USA, enn Norge for eksempel.

Når ble country populært?

Country som en sjanger begynte først å bli populær i rundt 1920-årene. Når country musikken først ble populær var den en kombinasjon av folkemusikk fra de britiske øyer, kirkemusikk og afrikans-amerikansk blues.

Hva er typisk for country?

Country har sine røtter fra sørstatene i USA, og er musikken fra landsbygda, hvor man synger om dagligdagse ting som de fleste kan relatere seg til. Harland Howard på 1950-tallet beskrev country musikken som “Three Chords and the Truth”. Simpelt men ærlig.

Hva slags instrumenter brukes i country

Med en gitar og en god vokal kommer du langt i country når det kommer til instrumenter. Det er stor variasjon på sjangeren så du vil også høre bass, trommer og fele. Gjennom tidene har også slide-gitar blitt en stor del av country musikken.

På 1990-tallet fikk vi høre hurtigere takt med stor skarptromme, slik som Alan Jackson sin hit ‘Chattahoochee’. Noe som passer country dansen linedance veldig godt.