Mark Knopfler: De 20 beste sangene fra hans solokarriere

Mark Knopfler er kjent for å være frontfiguren og gitaristen i Dire Straits, men i denne artikkelen skal vi sjekke ut de beste låtene fra hans lange solokarriere.
mark knopfler som spiller gitar på en scene

Mark Knopfler ble lei penger for ingenting og gikk solo. Her skal vi se på de 20 beste sangene så langt i hans karriere!

Tro meg, det er vanskelig rangere disse sangene da alle har noe unikt og nydelig ved seg. Denne listen startet først med topp 15 beste sangene, men fant tilbake til flere gode gamle låter som også fortjente en plass.

I denne listen vil du finne musikk fra musikksjangerne: folk, blues, pub rock og country music. Nederst finner du Spotify-spilleliste med det beste fra legenden Mark Knopfler!

Her er lista:

De 20 beste sangene fra Mark Knopfler sin solokarriere

What It Is

Først ut finner vi ‘What It Is’ som er en hyllest til Edinburgh, Skottland. Fra den dramatiske oppbyggingen av trommene i åpningen av sangen, til den utsøkte gitarspillingen til Knopfler, vekker låta til live atmosfæren fra gamle tider og gater i Edinburgh.

Produsert av Chuck Ainlay, som har vært Mark Knopfler sin trofaste produsent både da han spilte i Dire Straits men også videre i hans solokarriere. Han var med på Mark Knopfler sitt debutalbum ‘Golden Heart’ og senere ‘Sailing To Philadelphia-albumet hvor vi blir servert låta ‘What It Is’.

Sailing To Philadelphia

© Christopher Bowley

‘Sailing to Philadelphia’ er den ikoniske tittelsangen på Mark Knopflers andre soloalbum, utgitt i 2000. Med på sangen, med sin nydelige stemme, finner vi James Taylor.

Sangen er basert på historien om Charles Mason og Jeremiah Dixon, to engelske landmålere som kartla grensen mellom Pennsylvania og Maryland på 1700-tallet. 

‘Sailing to Philadelphia’ har blitt en favoritt blant fansen, og viser tydelig hans evne til å skape musikalske fortellinger også med historiske temaer.

Silvertown Blues

‘Silvertown Blues’ er en sang jeg skulle ønske jeg kunne oppleve live. Sangen ble utgitt på hans album fra 2000, ‘Sailing To Philadelphia’. Sangen bygger seg opp på ekte Mark Knopfler & Dire Straits-stil og blir bare bedre og bedre. 

Going Home: Theme Of The Local Hero

‘Going Home: Theme of the Local Hero’ er en instrumental av Mark Knopfler, som han produserte til avslutningssporet på filmmusikken til Local Hero fra 1983.

Sangen debuterte som Knopflers første solo-singel, og nådde nr.56 på hitlistene i Storbritannia. Til tross for sin beskjedne suksess har sangen blitt en klassiker blant fans av Knopflers musikk. Sangen spilles også før hver hjemmekamp til Newcastle United, ikke så langt unna der Knopfler vokste opp.

If This Is Goodbye

Hva skjer om man putter Knopfler og Emmylou Harris samme låta? Jo, du får faktisk magi. Sjekk ut sangen i spillelisten nedenfor og hør for deg selv.

Poor Boy Blues

Chet Atkins, en av de mest innflytelsesrike gitaristene i amerikansk musikkhistorie, spilte først inn en versjon av “Poor Boy Blues” i 1976 sammen med Jerry Reed. På starten av 1990-tallet satt Chet Atkins og Mark Knopfler lista med høyt på hvordan ekte 90-talls country burde høres ut med ny versjon av ‘Poor Boy Blues’.

Vi hører en duett i bakgrunnen mellom Chet og country-stjernen Vince Gill, hvor begge synger med en sjenert melankolsk tone som reflekterer beskjedenheten til en fattig gutt som spør om hånden til sin kjære, vel vitende om at bankkontoen hans er like beskjeden.

Mark sin solo fremhever de blues-sidene av sangen mens Chet utforsker den melodiske siden. Resultatet er en nydelig og respektfull cover av en gammel country-klassiker.

Cannibals

Savner du fengende synthriff slik som ‘Walk of Life’ fra Dire Straits? Da har jeg den perfekte sangen for deg. ‘Cannibals’ er Mark Knopfler sin andre singel fra det første albumet ‘Golden Heart’.

Get Lucky

‘Get lucky’ og hele albumet under samme tittel ble spilt inn i datidens splitter nye British Grove Studios. Siden 2006 har studioet vært med å skapt flere album som: Privateering, Tracker og Down The Road Wherever fra Mark Knopfler.

Beryl

The Trawlerman’s Song

Border Reiver

Wherever I Go

Postcards from Paraguay

Haul Away

The Next Time I’m In Town

SPECIAL PROMO – NORWAY ONLY ℗ CBS Inc.

‘The Next Time I’m In Town’ finner vi på samme plata som ‘Poor Boy Blues’.

Privateering

Bli med Mark Knopfler på en sjøreise med plyndring, damer og alkohol – alt slags lovlig sjørøveri, så lenge du tar med lasten tilbake til egen havn. Sangen illustrerer livet på bord med kule lydeffekter av sverd som fekter i takt med musikken. Et musikalsk innblikk en i fortid, ikke mer enn litt over 200 år siden.

Boom, Like That

Someday

True Love Will Never Fade

The Highwayman

Har du vært en country-fan en stund har du helt sikkert hørt om ‘The Highwaymen’ med sangen ‘Highwayman’. Bandet besto av country-legendene Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson og Kris Kristofferson. ‘The Highwayman’ ble skrevet av Jimmy Webb og ble bandets største hit.

I senere tid har Jimmy Webb laget en ny versjon med selveste Knopfler på gitar og vokal. Versjonen har en nydelig produksjon som kombinerer det beste fra country- og folk-verden. 

Spotify-spilleliste med de beste sangene fra Mark Knopfler

Om Mark Knopfler

Mark Knopfler ble født i Glasgow, Skottland 12. August 1949, men kommer fra Newcastle. Han er tidligere kjent for å være vokalisten og gitaristen i Dire Straits. Blant hans utmerkelser har han fått , Rock and Roll Hall of Fame og en rekke Grammys for sangene i Dire Straits og tittelen OBE (Order of the British Empire)

Related Posts