Store norske artister som er kjent internasjonalt

Det er vanskelig å ikke bli glad i musikere som enten gjør det bra i Norge eller i utlandet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på flere store norske artister som er kjent internasjonalt.
norske artister
Listen over norske artister vi skal gå igjennom:
 1. Kygo
 2. Alan Walker
 3. Matoma
 4. Seeb
 5. Astrid S
 6. Ina Wroldsen

Det er så klart utrolig mange flere som kunne vært med i denne listen, men jeg får ikke nevnt alle. Med andre ord, så er det nok av kjente norske artister som gjør det bra i musikkindustrien for tiden.

Kygo

Først ut er Kyrre Gørvell-Dahll, også tidligere kjent som kongen av remixer. Han startet karrieren med å løfte andres verk til nye høyder. Selv om han kommer fra regnfulle Bergen satt han Norge på kartet innenfor sjangeren tropical house. 

Kygo som mange andre startet med å laste opp sangene han laget på Soundcloud. Klarer ikke tenke meg hvor mange ganger jeg selv var innom der og hørte på denne helt nye sounden han kom med.

Det hele begynte å se seriøst ut når Coldplay ønsket at han skulle lage en remix til deres nye låt “Midnight” i 2014. Sangen hadde aldri blitt noe av om ikke manageren til Kygo leverte mesterverket til Pete Tong på Radio 1. Da fikk alle høre talentet til Kygo over hele verden.

I senere tid har han produsert hit etter hit. Kygo anses per dags dato som den største artisten Norge har, og som gjør det best internasjonalt. Med tanke på at han konstant opptrer live så er han en av de artistene som jobber mest innenfor bransjen. 2019 er det eneste unntaket hvor vi ikke fikk et fullstendig album fra han.

norske artister
Kygo – Hentet fra Kygomusic.com

Alan Walker

Alan Walker – Hentet fra: wallpapercave

Etter å ha jobbet med egne prosjekter på gutterommet i flere år, så ble Alan Walker verdensberømt etter å ha kommet ut med den nye versjonen av Faded. Til å begynne med var denne sangen bare en instrumental uten vokaler, kalt “Fade”. I samarbeid med Iselin Solheim, som er vokalisten i Faded, så ble en bra sang gjort om til en hit etter hun hjalp til med låtskriving.

Så langt nærmer Faded seg hele 1,5 milliarder avspillinger på musikk-plattformen Spotify. Vi kan bare se for oss hvor mange streams den har samlet på alle plattformene til sammen. Sammenlignet med Kygo er også Alan Walker en som konstant er i arbeid og produserer låter ved siden av hans live opptredener.

Matoma

norske artister matoma
Matoma – © Jimmy Fontaine

Norske artisten Tom Stræte Lagergren, også kalt Matoma ble tidlig kjent for å være broen mellom rap og tropical house. Det innebar at han remixet alt fra The Notorious B.I.G, Will Smith og Eminem. 

Jeg var så heldig å få oppleve Matoma på Findings i 2017, og der ble det en god blanding av alt mulig! Matoma kan produsere alt innenfor house, rap og pop, og det er det som gjør det så gøy å oppleve Matoma live.

Det norske folk fikk endelig oppleve Matoma som dommer på The Voice Norge da Covid-19 stoppet han fra å gjøre turneer rundt om i verden. Hver uke fikk vi overskrifter på nyhetene om at Tom hadde vært en go’gutt igjen og igjen. Det er vanskelig å ikke bli fan av Matoma og han fortjener enda mer ros her hjemme i Norge for hans internasjonale suksess.

Seeb

Duoen Seeb fikk kjempe start på deres karriere sammen i 2016 da de remixet Mike Posner’s sang “I Took A Pill In Ibiza”. De som mange andre startet karrieren med å produsere remixer, men det tok ikke lang tid før Seeb startet med å gi ut sine egen sanger.

Duoen startet solid med “Breathe” og “What Do You Love”. Bare “Breathe” for seg selv har per dags dato over 130 millioner avspillinger.

Simen og Espen hadde tidligere erfaringer fra musikkbransjen og hadde allerede produsert låter for både Donkeyboy, Loreen og Kiesza. Dette betyr at vi trygt kan si de visste allerede hva de drev med fra dag. 1 når de valgte å starte Seeb.

Astrid S

Astrid S startet karrieren sin som flere norske artister i Norge igjennom Idol. Selv om hun bare endte på en femteplass i 2013, fikk hun en plattform for å bygge opp noe større. Noe enda større enn hva en førsteplass i konkurransen kunne gitt henne.

Hun ga seg ikke på en femteplass og tok heller bare over norsk musikk. Låten “2AM” satte grunnlaget for kommende Astrid Smeplass singler. Sangen ble også enda mer populær her i Norge og internasjonalt etter at Matoma lagde en remix av låta.

Etter den første hitten har hun sluppet en rekke solide singler og EP’er som har gjort det utrolig bra. I 2020 slapp hun sitt første album “Leave It Beautiful” som inneholdt bare nye sanger. I 2021 ga hun ut en komplett versjon av albumet som hadde flere av de eldre hittene hennes “Hurts So Good” og “Think Before I Talk”.

Ina Wroldsen

Ina Wroldsen har utrolig mange hits på beltet og er den personen som har blitt mest headhuntet på denne listen for å skrive sanger for andre artister. Dette gjelder ikke bare i Norge, men også internasjonalt.

Ikke bare har hun vært med å skrevet låter, men også vært vokalist på den internasjonale gjennombruddslåten hennes “How Deep Is Your Love” med selveste Calvin Harris. Selv om hu har vært i gamet lenge er dette den største sangen hu har vært en del av.

Hun har også vært med på “Breathe” av britiske Jax Jones. Det er verdt å nevne at denne har over en kvart milliard avspillinger. Med andre ord er Ina Wroldsen er av de mest kjente norske artistene, både i Norge og i utlandet.

For å nevne et par megahits fra Ina Wroldsen, så er hu delaktig i:

 • Calvin Harris – How Deep is Your Love (feat. Ina Wroldsen)
 • Jax Jones – Breathe (feat. Ina Wroldsen)
 • Ina Wroldsen – Strongest
 • Ina Wroldsen, Alok – Favela
 • Clean Bandit – Rockabye (låtskriver)
Related Posts