Hva er lydbok?

Lydbøker har forvandlet det litterære landskapet, og tilbyr leserne en unik måte å nyte historier og innhold på. De har gått fra å være bare alternativer til trykte bøker og står nå i dag som et populært medium i egen rett.

Dette er en lydbok

En lydbok er en innspilling av en tekst som blir lest opp. I stedet for å lese boken med øynene, kan du lytte til den med ørene. Dette kan være alt fra romaner, faglitteratur, barnebøker, til og med lærebøker eller instruksjonsmateriell.

Lydboken kan lyttes til digitalt på en mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin. Lydbøker kan kjøpes enkeltvis som en digital lydfil i en nettbutikk eller leies på biblioteket. Aller enklest så kan den strømmes i en lydbok app.

Definisjonen av en lydbok er ganske klar, men det er mye mer som er verdt å vite rundt konseptet. Les videre!

Historie og utvikling av lydbøker

Målgruppen som konsumerer bøker i dag er ikke lik den det var før det var mulig å lytte til bøker digitalt.

Med ny teknologi gikk lydbøker fra plater til kassetter, deretter CD-er. Den virkelige revolusjonen begynte med den digitale æraen, som gjorde nedlastbare og strømming av lydbøker tilgjengelige for alle. 

I dag har vi lydbok-apper hvor du kan lytte til hvilken som helst lydbok ved bare noen få trykk. Tilgjengelighet og bli levert ny informasjon med minst mulig strev for forbrukeren har blitt det ideelle. 

Er det bra å høre på lydbok?

Å lytte til en lydbok har mange positive fordeler. Lydbøker kan være utrolig hjelpsomme og det er veldig enkelt å bruke om du liker å multitaske. Her får du flere fordeler og hvorfor det er bra å høre på lydbok: 

6 fordeler ved å lytte til lydbok

  1. Multitasking: Du kan lytte til lydbok mens du sitter i kø, på bussen, går tur med hunden, noe å sovne til eller mens du rydder huset.
  1. Et hav av muligheter: Utforsk nye finansielle muligheter, dra på en selvrealiserende reise, og oppdag historier du ellers kanskje aldri hadde tatt deg tid til å lese.
  1. Tilgjengelighet: Perfekt for de som har lesevansker eller synshemninger.
  1. Læringsfordeler: Kan hjelpe med språklæring og forbedre lytteferdigheter.
  1. Fint for de mindre: Veldig bra for å stimulere barnas fantasi.
  1. Støttet av forskning: Forskning viser at hjernen er like aktiv når du lytter til lydbok som når du leser selv.

Hvor kan man finne lydbøker?

Med fremveksten av digitale plattformer som Nextory, Storytel og Google Play Bøker, har tilgangen til lydbøker blitt enklere enn noensinne. Mange lokale biblioteker i Norge tilbyr også digitale lydbøker for utlån.

Sjekk artikkelen nedenfor hvor vi kårer den beste lydbok-appen for nordmenn:

Hva koster en lydbok?

En lydbok kan koste alt mellom 100-400 kr, avhenger av forfatter, lengde, popularitet, og hvilken butikk eller nettbutikk du velger å handle i. Dette er ganske mye penger for en digital kopi av en lydfil, så de fleste velger heller å abonnere på en lydbok-app for å få mer for pengene.

Da er fordelen at du heller kan velge mellom tusenvis av lydbøker og lytte så mye du vil for bare 100-250 kr i måneden. 

Konklusjon

En lydbok gir en unik måte å oppleve litteratur på. Den kombinerer de tradisjonelle elementene av en god historie med bekvemmeligheten av moderne teknologi. Uansett om du er en ivrig bokorm eller bare leter etter en ny måte å konsumere innhold på, kan lydbøker være et utmerket valg alle bør prøve.

Related Posts