Hvor mye penger tjener artister på Spotify?

Nå skal vi ta en nærmere titt på hva dine favorittartister kan tjene når du lytter til deres musikk på Spotify.
spotify penger

Hvor mye man tjener på Spotify avhenger av rettigheter, distribusjon og hvor mange streams man har. En annen faktor på hvor mye man tjener er om de som lytter til musikken har premiumbruker eller gratisbruker på Spotify.

Med andre ord så er det mange faktorer som spiller inn, men vi skal gi deg et innblikk i sånn ca hvor mye penger man på tjener på Spotify.

På Spotify tjener artister gjennomsnittlig rundt 0,040 kr per stream. Det vil si at om man får en million avspillinger, vil man tjene ca 40 000 kr

Spotify betaler artister relativt dårlig i forhold til andre musikkstrømmetjenester – Nedenfor kan du se en tabell over hva de forskjellige strømmetjenestene betaler per stream. Siden Spotify ikke direkte oppgir hvor mye de betaler per stream er dette et grovt anslag av hvor mye.

Musikkstrømmetjenesters betaling per stream

MusikkplattformGjennomsnittlig utbetaling per stream
Napster0,19 kr
TIDAL0,13 kr
YouTube Music0,079 kr
Apple Music0,072 kr
Deezer0,063 kr
Spotify0,040 kr
Amazon Music0,038 kr
Pandora0,0131 kr
Disse tallene er regnet ut og ikke direkte informasjon fra plattformene. Oppdatert 2022

Utafra tabellen virker det som om Napster eller TIDAL kan være et gode alternativer om du virkelig ønsker at artisten skal sitte igjen med en god fortjeneste basert på hvor mye du lytter.

Når vi ser på disse tallene må vi også ta i betraktning deres brukerbase og hvordan plattformen er bygd for å generere streams for artisten. Her er det mye faktorer som avgjør hvor mye penger en artist vil tjene på de forskjellige.

Artister uten plateselskap tjener mest per stream

Selv om dette fort høres kjipt ut og kan være demotiverende for nye artister, så er det andre ting Spotify gjør veldig godt. De betaler kanskje dårligere enn Apple Music og Tidal, men Spotify er den beste tjenesten for artister til å bli oppdaget på, og faktisk få flere streams – så det veier opp.

Klarer du å markedsføre deg selv eller har fans allerede kan det være lurt å velge en distributør som hjelper deg med å få ut musikken på Spotify. Her må du være innstilt på å gjøre det meste selv, men motsetning til å inngå en kontrakt med et plateselskap så eier du 100% sangen du gir ut selv. 

Det man tjener på Spotify blir som oftest betydelig redusert om man gir ut en sang med et plateselskap. Dette avhenger av hva slags kontrakt og avtale det er mellom plateselskapet og artisten. Ofte tjener artisten mindre fordi plateselskapet trenger å dekke for markedsføring av musikken til artisten. Dette er litt på vei vekk fra industrien når vi har mega eksponerings-apper som TikTok hvor folk kan bygge fans uten at det koster noe.

På en annen side kan man få flere streams med et plateselskap i ryggen og derfor kan det også være mer lønnsomt.

Så om du er artist og er den neste Kygo eller Astrid S, vil du tjene mer på Spotify om du velger distributør enn å inngå en kontrakt hvor du sitter igjen med gjeld. Fordelen med et plateselskap vil være at de har nok penger til å markedsføre sangen din over hele verden. Ulempen er at sangen må gjøre det utrolig bra for å dekke disse kostnadene.

Kan artister leve av penger fra Spotify alene?

Det kreves hard arbeid samt stor dose med kreativitet før man kan føle seg finansielt komfortabel bare på Spotify alene om man er artist. Har en artist på Spotify en million månedlige avspillinger i 12 måneder vil artisten tjene i underkant av 500 000 årlig på Spotify. Ifølge SSB.no er dette gjennomsnittslønnen på en kontormedarbeider i Norge.

Selv om man har mye større sjans for å få kontormedarbeider jobb som betaler så mye vil det være noe helt spesielt for artisten å kunne leve av sin egen musikk på Spotify. Spotify er bare en del av kjedet som leder til mer penger. Spotify, radio, mech, konserter, sponsor osv.

For å svare på spørsmålet går det i en periode om man har en viral hit, men artister trenger å bygge opp en stor lojal fanbase, samt stadig gi dem nye sanger som holder standard. Så bare prøve leve av Spotify vil være tøft.

Med DistroKid får artisten alt av inntekter

I den moderne musikkindustrien har uavhengige artister tatt tilbake makten fra plateselskapene. Nå kan man gi ut musikk og sitte igjen med alle inntektene, uansett hvor mye mindre eller mer man måtte tjene uten et stort firma i ryggen.

Les artikkelen nedenfor om du er artist og ønsker å utgi musikk, samt sitte igjen med alt av inntekter.

Related Posts