Hvordan skrive en sang – Tips til sangtekst

hvordan skrive en sang

Før du started med å skrive en sang er det viktig å vite hvordan man først og fremst vet hvordan en god sang blir til, og hvilke viktige elementer en sang består av. I denne guiden tar vi for oss strukturen til sanger og hvordan du kan komme opp med de beste idéene

Flere gode tips til hvordan skrive en sang

Skal du skrive en sang trenger du først og fremst å komme opp med en god idé. Dette kan gjøres på flere forskjellige fremgangsmåter:

1. Bygg sangen din rundt et ord og finn en tittel fra starten av

Sangtitler har veldig ofte bare få ord og så får du resten av historien rundt ordet i sangen. Et solid eksempel på å bygge sangen din rundt et par ord er John Fogerty og hvordan han skrev hitten Proud Mary. Her startet han med en idé rundt navnet “Proud Mary” som originalt handlet om en dame. Videre i prosessen endte ordene og sangen opp til å handle om en båt. Utgitt i 1969.

2. Hent inspirasjon fra tidligere opplevelser

Dette er den som kanskje kan inspirere deg mest om du er flink på å skildre og fortelle historier. Denne fremgangsmåten passer godt til roligere sanger og om du ønsker å fortelle en historie.

3. Spill et instrument

Kan du et instrument, enten det er gitar eller piano, er dette en god måte på å skape idéer til en sang.

Ikke fortvil, du trenger ikke være Jimi Hendrix eller John Mayer. Så lenge du kan 4 chords og har en capo er du langt på vei.

hvordan skrive en sang piano

Et supert tips verdt å nevne her at du tar et taleopptak mens du leker deg. Plutselig kommer du på noe interessant du bare ikke kan glemme. Her er lydopptak på telefonen god som gull.

I dette tipset trenger du ikke engang ha skrevet ned noen ord eller tekst. Dette er min personlige favoritt fordi man vet aldri hva som kan dette ut av deg. Prosessen her er å spille noen chords og synge hva enn som kommer opp i hodet ditt. Pass på å finn den riktige tonen og akkordene som passer din stemme.

Ingenting beskriver denne prosessen bedre en det Sia gjør i denne videoen:

Lenke fra YouTube

Hvordan bygge opp en sang?

Når du skal skrive en sang er alt lov, men skal du følge de mest vanlige formulaene så starter sanger enten med et vers eller med et catchy refreng. Det å starte med noe catchy er aldri dumt for å fange lytteren med engang. Er du ute etter hit-faktoren og har lyst til å skrive en poplåt. Da er gjentakelser veien å gå på refrenget. 

Ønsker du å starte sangen din med et vers først er det lurt å spare på kruttet til refrenget kommer. Følger du den samme rytmikken i hele verset og det føles stivt ut, er det kjekt å legge inn noe som heter pre-chorus, eller en overgang. Beste måten å forklare effekten av dette er at du skal gi lytteren noe nytt og noe som indikerer at et refreng er på vei.

Standard formulae du kan følge er: Vers – Refreng – Vers – Refreng – Bridge – Refreng

Etter du har funnet ut hvilke akkorder som passer verset din godt er det lurt å gjøre om akkordene litt i refrenget. Dette er ikke alltid tilfellet men stort sett er det verdt å prøve å lære seg dette.

Denne prosessen i ‘hvordan skrive en sang går ut på at du finner ut hvilken tone sangen din går i. Spiller du akkorder som går i f.eks. G-skalaen må du holde deg innenfor disse akkordene i refrenget også. Prøv deg frem og finn ut hva som gir en fin overgang til refrenget.

Fokuser på rytme og takt

Så fort du har fått disse tingene på plass er neste på agendaen og finne en fin rytme og takt på sangen. Her kan det hjelpe med en metronom som hjelper deg å holde takten du er ute etter. Det finnes apper for dette også. Spiller du akkordene i en fin rytme hjelper dette veldig på hvor fengende låta er. Rytmen skaper et landskap for lytteren, og får dine ord og melodier til å flyte bedre utover i sangen.

Det å skrive en sang er ikke lett i starten

Det siste tipset som også kanskje er det viktigste er at du må prøve deg frem, og finne ut hva som fungerer for deg. Man lærer utrolig mye av å feile.

Det er dessverre bare få personer som kan gå inn med mindset om at i dag skal de lage en hit og faktisk gjøre det. Kanskje 1 sang av dine 100 sanger har potensiale til å bli en hit, men treffer du den ene med stort potensiale, ligger det kortene dine at du har noe på gang.

Til slutt

Det er ingen enkel oppskrift i verden som viser hvordan man lager en hit, men nå har du fått noen solide tips som faktisk funker og kan hjelpe deg på veien. Etterhvert som du utforsker disse individuelle prosessene finner du ut hva som funker for deg.

Når du er ferdig med sangen og klar for å vise den til verden har jeg laget en hjelpsom guide til hvordan du kan legge ut en sang på Spotify.