Hvordan tjene penger på musikk? De 6 beste metodene!

Enten du ønsker å leve av musikken eller bare tjene litt ekstra penger ved siden av, så har jeg samlet 6 gode metoder til hvordan man kan tjene penger på musikk. 

Vi starter med de beste metodene først:

Gi ut musikk på Spotify eller Apple Music

Dette tipset går til artister eller band som ønsker å gi ut musikk på musikkstrømmetjenester. Det kan ta lang tid før man virkelig begynner tjene penger på sin egen musikk, men et sted å starte er å regelmessig gi ut god musikk.

Aldri spar opp musikk til du har et album om du ønsker å gi ut musikk på Spotify. Singler har veldig stor sjanse for å bli plukket opp av store spillelister, sånn markedsmodellen er nå digitalt.

Det har blitt utrolig enkelt å gi ut musikk for arister i de siste årene. Takket være tjenester som DistroKid og Tunecore, kan alle få muligheten til å legge opp sin egen musikk på Spotify og Apple Music.

Hvis du har musikk som hobby og ønsker å tjene penger på egen musikk er dette veien å gå for artister uten plateselskap. For 100kr i året sitter du igjen med 100% av alle pengene musikken din generer på musikkstrømmetjenestene.

Bildet nedenfor gir deg 7% avslag på første året du gir ut musikk hos DistroKid.

Et eksklusivt lite tilbud til våre lesere. Affiliate lenke.

Lær deg å mikse låter – DJ

Dette er det beste tipset for deg som ønsker å tjene penger på musikk men ikke er spesielt musikkalsk i form av å produsere eller skrive egen musikk. 

Klarer du å være sjefen for å lage god stemning og lage mashups av sanger, kan dette være en god inntektskilde i helger og andre begivenheter. Det vil så klart hjelpe om du har noen kjente sanger da folk er mer villig til å booke deg for spillejobber.

Å starte som DJ uten å ha noen hits i ryggen innebærer en liten “hustle” periode før du kan begynne å ta flere tusen for en helg. 

  • Start billig 
  • Ta alle jobber 
  • Praktiser mikse-skills
  • Lær deg å lese rommet og gi lytteren noe de ikke visste at de likte.
  • Gradevis bygg deg opp et navn i industrien

Opptre forran et publikum (live-konsert)

Denne sier seg litt selv, men det er flere versjoner av å ha en konsert. Skal du ha en stor konsert er du jo avhengig av et publikum og helst en fanbase. 

Om har du akkurat begynt og ser etter måter å tjene penger på din musikk – kan det være aktuelt å begynne smått med barer og pubber. Disse stedene passer bra om du baserer din opptreden på vokal og guitar. Ed Sheeran, som mange andre sin oppstartsfase, var slik.

Opptre på nettet – Twitch

Det er også artister som lever av å opptre på live på nettsider som Twitch. Jeg vil tørre å påstå at dette er en av de bedre metodene i dag for å bli oppdaget og bygge en fanbase samtidig. Interaksjonene med dine fans på Twitch vil være uvurdelig når du skal starte en karierre, også iforhold til å tjene penger på donasjoner.

Skriv låter for andre artister

Det ikke alltid slik at artister får til å skrive sine egne låter og ønsker å heller fokusere mer på å synge og opptre.

Det har blitt helt vanlig i musikkindustrien at store artister slutter å skrive sine egne låter. Plateselskaper ansetter et helt team av dyktige låtskrivere som ikke selv ønsker en artistkarriere selv, men som liker å skrive hits.

Her åpner det seg mange muligheter om du er typen til å formulere deg godt igjennom ord og virkelig forstår hvilke sangstruktuer som fungerer. En låtskrivers jobb er å kunne spesifisere seg inn på artistens budskap og målgruppe, og skrive som om det var artisten som skrev det selv.

Et eksempel på hvor god man kan bli i låtskriving er mannen du mest sansynlig har lyttet til men aldri hørt: Shane McAnally. Han er regnet som den største låtskriveren i Nashville med over 40 nummer 1 hits.

Om skrive sangtekster er noe for deg har vi laget en liten guide som kan hjelpe deg igang: https://dagensmusikk.no/hvordan-skrive-en-sang/

Selg musikk freelance på Fiverr

Fiverr har blitt jobben til mange kreative sjeler rundt om i hele verden. Nettsiden er bygd så folk kan selge tjenester til de som ønsker. Bare ta en titt på bildet nedenfor og se alt du kan tilby kunder innenfor musikk og lyd.

https://www.fiverr.com/categories/music-audio?source=category_tree

På Fiverr kan du selge musikktjenester som:

  • Voiceover (dubbe, legge stemme på video)
  • Produsere sanger og komponere
  • Synge som vokalist
  • Mixe og mastere sanger for andre artister og produsenter
  • Lære bort musikk til andre (undervisning)

Dette er det veldig mange som gjør og lever av. Så helt klart verdt å sjekke ut!

Selg musikken din på Bandcamp

Bandcamp har lenge vært et sted for musikkere og musikkelskere. På nettsiden kan fans støtte sine artister direkte enn å bare streame deres sang på Spotify eller Apple Music. Bandcamp gir fans muligheten til å kjøpe digitale versjoner av sanger

Dette kan føre til en ekstra inntektskilde, da musikkstrømmetjenester er kjent for å ikke betale så mye per stream.

Så er du artist og har fått en lojal fanbase – da er Bandcamp en veldig fin plattform for å tjene litt ekstra penger. Ikke minst la fans eie en bit av ditt mesterverkt!

Oppsummering

Som vi har sett nå, så er det mange måter man kan tjene penger på musikk. Du kan gi ut musikk på Spotify, være DJ, opptre live, skrive låter for artister, selge tjenester på Fiverr eller selge musikken din på Bandcamp.

Håper du fant noen av metodene interesante og lykke til med musikkreisen!

Related Posts