Liste over norske mannlige artister

Etter å ha tidligere skrevet om norske kvinnelige artister var det tur for å se hvilke store mannlige artister og låtskrivere Norge har å by på.
© Pernille Sandberg
Chris Holsten © Pernille Sandberg

Chris Holsten

Vi alle vet hvem Chris Holsten er nå, men tilbake i 2014 åpnet Broiler ørene våre til Chris Holsten sin utrolige stemme med låta Rays of Light. Låta var i EDM-sjangeren og på engelsk noe som er i sterk kontrast i hva han gir ut i dag. Det virker som han virkelig har funnet sin sound da han nå synger og gir ut låter på norsk.

Slippe norske sanger var et lurt valg for hans karriere. Låtene til Chris Holsten har så utrolig mye følelser og han kommet tettere på oss alle med følelsesladde ballader på norsk. Samt er det også lettere uttrykke seg på morsmålet, dette ser vi effekten av nå med hans album ‘Bak en fasade’.

Erlend Gunstveit

Howdy! Norges nye countrystjerne, sitter godt i salen om dagen. Etter å ha vunnet The Voice Norge 2021 har Erlend Gunstveit holdt hjulene i gang etter seieren, og slapp sitt debutalbum høsten 2022. 

Det er kjent at det er fortsatt vanskelig holde karrieren oppe etter å ha vunnet The Voice, men Erlend rir fortsatt på bølgen fra TV-suksessen. Norge har manglet en ny mannlig artist og låtskriver innenfor countryscenen og det blir spennende å se om vi kan få en ny Bjøro Håland.

Nå skal det sies at vi ikke hører stort fra nye artister med country-twangen i Norge, så blir spennende se etter hvert om det blir noen koblinger med Nashville i fremtiden for Erlend.

Peder Elias

Det er lett å la artister glippe under radaren på Spotify selv om de er kjent over hele verden på andre plattformer. Visste du at Peder Elias headliner i Asia? Ikke visste jeg, men hans Instagram oppsumerer hva som er greia.

Fra guttekor til å ha turneer over hele verden er et ganske stort sprang, men jeg har nå skjønt hva det hele handler om. Stemmen hans er jo fantastisk og musikken er fengende. Lyden er en universell kombinasjon av crispy vokal, fengende beat og gitar klimring.

Med andre ord musikken er leken og helt klart verdt å sjekke ut om du er ute etter good vibes. Det er bare spørsmål om tid før algoritme-gudene i Spotify sender musikken hans til alle hjørner av verden for fullt – det ser hvertfall ut som prosessen er i gang allerede.

Nico & Vinz

Warner Bros Records – CC BY-SA 3.0

Vi må tilbake til 2013 da de slapp sin første singel under navnet Nico & Vinz. Det var megahitten ‘Am i Wrong’ som startet det hele, låta endte opp på 2. plass på VG-lista og blant de andre landene i Scandinavia.

Hvert år får vi et tilbakeblikk i hvor populære Nico & Vinz er globalt da Alesso spiller siste settet på Ultra Music Festival (UMF) hvert år. Her synger over 150 000 med til sangen ‘I Wanna Know’ de har med den svenske EDM-stjernen Alesso. Sjekk ut hvordan det høres ut under (fra tidsstempelet)

Freddy Kalas

Sjefen for fest er med og Freddy Kalas bommer skjeldent. Selv om det ikke blir mange utgivelser i året er de han gir ut av ypperste kvalitet. Det er veldig vanskelig å ikke få gode vibber så fort Freddy Kalas startes. Enten du er på stranda eller på afterski går Freddy Kalas helt hjem.

Ramón

Ok, jeg lover at Ramón er verdt å nevne i lista før vi runder opp! Som mange andre artister har Ramón funnet sukess med å bygge opp en fanbase på TikTok. Med over hele 100k følgere deler han livet og veien fremover i musikkkarrieren.

Poppa triste ballader er hva du kan forvente av Ramón om du ønsker å ta en titt igjennom hans verk så langt. Det er ikke tvil om at det funker, for ærligheten og sårbarheten skinner frem igjennom stemmen og lyrikken.

Ballinciaga

Etter å ha utgitt russemusikk siden 2018 fikk Ballinciaga sitt store gjennombrudd med singelen ‘Loud Luxury 2022’ featuring Kevin Lauren. Siden den tid har de klart å samle inn over titalls millioner med låter som ‘Dans På Bordet’ og ‘Tante’.

Musikksjangerene du finner Ballinciaga i er en smooth kombinasjon mellom elektronisk dansemusikk og pop. Enkelte låter som ‘Beklager’ bærer også preg av house sjangeren, så du kan aldri være sikker på hva du får på neste relase. Mest sansynlig er det noe fengende og fengslende. Allsang-faktoren er høy enten du liker det eller ikke!

Karpe

Karpe – Heisann Montebello – Findings 2017 ©Dagensmusikk

Rappe-duoen Karpe (tidligere kjent som Karpe Diem) tror jeg vi alle kjenner til nå. Dueon består av Magdi og Chirag som har holdt det gående siden 2000. Så langt i karrieren har de gitt ut fem gjennomførte album og en rekke EP-er. Disse har sørget for at de har vunnet et mangfold av priser her til lands, men den strøste prisen er folks hjerter med sterke budskap og lyrikk.

Vinni

Vinni er en rapper og låtskriver med en lang historie bak seg i musikk-Norge. Det hele startet med gruppa ‘Paperboys’ på 1990-tallet og helt siden 2010 gitt ut sanger som en soloartist.

Vinni kom virkelig inn i norske hjerter med hans versjon av Halvdan Sivertsen sin sang ‘Sommerfuggel i vinterland’ i 2012.

I nyere tid har han gitt oss sangen ‘glorie’ hvor vi igjen får høre både hans rapping, men også Vinni sin nydelige og sårbare sangstemme.

Vinni på Vulkan Arena i 2022. Stian Schløsser Møller

TIX

TIX – Mariealbertinem, CC BY-SA 4.0

Sjefen for russemusikk har blitt en av norgest største popartister.

Med hver eneste sang han gir ut følger det kvalitet. Etter å ha produsert en rekke suksessfulle låter innenfor russemusikk-sjangeren, har TIX i mine øyne vist at han er kongen av fengende hooks og choruser.

I de siste årene har han valgt å vise en litt mer sårbar side av seg selv gjennom sangtekstene, og vi fikk albumet ‘Enten Går Det Bra, Ellers Går Det Over’ i 2022. Etter å ha vist hele Norge at han kan mer enn å bare produsere og skrive festlåter, kan rebellen fort vende tilbake til partylåter hvor det hele startet.

Related Posts