Hvorfor høre på rolig musikk? 5 gode fordeler!

jente spiller piano rolig musikk

Hva er rolig musikk?

Vi starter først med å spørre oss selv hva som defineres som rolig musikk. Hva som er rolig musikk er veldig individuelt, men vi har laget et Spotify-spilleliste hvor vi tar utgangspunkt i musikk med rolig tempo, piano, gitar, behagelige vokaler, minimalt med trommer.

1. Lytte til musikk fra naturen reduserer stress

Lyder fra naturen gjør noe med oss som er litt vanskelig å forklare. Kanskje ikke så rart når vi har brukt mesteparten av menneskets historie ute i naturen. Lyden av regnet som drypper på hustaket, havet, lyden av fugler på morgenen, eller elven som renner forbi får enkelte av oss til å roe helt ned. 

lyder fra naturen

Ordene jeg leter etter er kanskje det “å være i ett med naturen”. Her er det helt opp til hva man foretrekker selv, men med slike lyder kan man også øke konsentrasjonen når det trengs, og forbedre nattesøvnen. 

2. Musikk hjelper med å sovne

Nattesøvnen er det mange som sliter med i dagens samfunn. Det å høre på rolig og avslappende musikk før man sovner hjelper kanskje ikke direkte på søvnkvaliteten, men det hjelper oss med å roe oss ned før man sovner.

Det å sovne stresset fordi man evt. må opp tidlig neste dag går utover hele nattesøvnen, dette er fordi stress, også kjent som hormonet kortisol, blir i kroppen en stund etter man har sovnet. Dette er også en ond sirkel for om du sover dårlig takler du også stress dårlig. Med andre ord så er det verdt å teste ut om musikk hjelper deg om du sliter med å sovne.

3. Rolig musikk påvirker hjertet

Musikkens påvirkning på hjertet er ikke direkte effektiv. Dette punktet går mer ut på helheten med det å høre på avslappende musikk. Enkelte med hjertesykdom kan slite med smerte og angst over at noe skal plutselig gå riktig galt.

26 store studier er som gjort, indikerer på at musikk hadde en positiv effekt på blodtrykk, hjerterytme og angst (Bradt, J. Dileo, C. N, Potvin, 2013). I disse studiene hadde de 1369 frivillige med hjerteproblemer knyttet til røyking og koronar hjertesykdom.

4. God musikk gir hjernen lykkerus

Så fort du hører en sang du liker fyrer neuroner i hjernen og serotonin blir sluppet fri. Dette gir en god følelse fordi serotonin påvirker sterkt hvordan vi føler oss. Dette kan være grunnen for at  vi alle har noen “guilty pleasure” sanger liggende på lur.

Mennesker har noe innebygd i hjernen som sier oss hva som er god eller dårlig musikk for oss. Noen ganger kan det være vanskelig å sette fingeren på hva som fenger oss i en sang, men hjernen vet når den hører noe den liker.

5. Musikk hjelper med vonde følelser

Kjærlighetssorg kan føles like vondt som at noen som står deg nær går bort. Når vi er nedenfor så ønsker vi ofte høre på triste sanger fordi vi føler en relasjon til artisten, og vi føler sangen handler om oss i øyeblikket. Dette kan føles trøstende der og da, men er dessverre ikke noe quick fix.


Musikk er bygd inn i oss mennesker

Takt og rytme er noe som er bygd inn i vår hjerne og hjelper oss med å knytte bånd med andre mennesker. Vårt første møte med musikk starter så tidlig som når vi er inni magen til vår mor, så er ikke tvil om at musikk er noe som kan ha dyp påvirkning hele livet ut.

Musikk sitter til og med dypere i oss enn hukommelsen vår. Dette vises tydelig hos personer som har hukommelsestap-sykdommen Alzheimers. Til og med en som hadde 7 sekunders minne kunne fortsatt spille flytende piano og huske sanger så fort han begynte å spille.

Velg riktig musikk til riktig scenario

Musikk når du må konsentrere deg = Rolig instrumental musikk uten vokal

For å faktisk kunne legge seg nedpå og nyte rolig musikk trenger du å være i en type mental tilstand. Ideelt så passer rolig musikk godt når du skal slappe av på toget, studerer, stresse ned, eller om du bare ønsker å meditere litt for deg selv.

Om du ønsker noen solide tips som kan hjelpe deg med å slappe av kan du lese mer på artikkelen nedenfor.

Referanseliste:

Bradt, J. Dileo, C. Potvin, N. (2013, 28 desember) Music for stress and anxiety reduction in coronary heart disease patients. Hentet fra: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006577.pub3/full

Related Posts