The Beatles: De 25 beste sangene fra tidenes mest kjente band

De 25 beste Beatles sangene, rangert både ut i fra popularitet og egen musikksmak. Sjekk ut hvem som kom på førsteplass – er du enig?
beatles logo med bandmedlemmene i bakgrunn. Restaurert med ai

The Beatles har utvilsomt satt sitt preg på musikkhistorien. Med sin unike sound, kreative låtskriving og karismatiske opptredener ble de raskt en global sensasjon. Gruppen besto av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, og er det mestselgende bandet i historien.

I det jeg begynte med å lage listen satt jeg og tenkte, “Ja, hvor skal jeg begynne og hvem skal jeg velge?”. Som du sikkert vet så er det mange sanger å velge i da The Beatles har utgitt over 300 sanger og til sammen hele 13 studioalbum.

Musikksmak er individuelt, men håper de med beatlemania kan også sette pris på min håndplukket liste. Med det, så får du de 25 største og beste låtene fra The Beatles gjennom tidene, med litt fakta om hver sang!

De 25 største låtene til The Beatles:

25. Hello, Goodbye

Hei og velkommen til listen. Vi starter det hele med 25 plass med ‘Hello, Goodbye’. Konseptet til låta er dualitet, og hvordan alt har en motsetning. Slik som svart og hvit, varmt og kaldt – hei og hade!

Sangen var en kommersiell suksess, akkurat som resten av de 25 beste låtene jeg har valgt ut. Den toppet listene i mange land, inkludert Storbritannia, Australia og USA.

24. Strawberry Fields Forever

‘Strawberry Fields Forever’ er en av The Beatles’ mest komplekse og innovative låter. 

Sangens surrealistiske og banebrytende lydbilde var begynnelsen for psykedelisk rock i løpet av 1960-tallets siste halvdel. Låten ble svært godt mottatt av bå de kritikere og publikum, og er ansett også i senere tid til å være en av de mest beundrede og omtalte låtene fra bandets karriere. 

Rolling Stone har stemt frem ‘Strawberry Fields Forever’ til å være en av de beste låtene igjennom tidene, med en solid 7 plass

23. Something

‘Something’ kom med på Beatles sitt album fra 1969, ‘Abbey Road’. Den ble utgitt samme år som en dobbelt A-side singel sammen med ‘Come Together’.

‘Something’ var den første Beatles-låten skrevet av lead-gitarist George Harrison som dukket opp som A-side, og den eneste sangen han skrev som toppet USAs lister mens han var i bandet.

22. Norwegian Wood (This Bird Has Flown)

Ja, det er gøy med alt som involverer Norge når det kommer fra selveste Beatles. Valget er litt patriotisk men fortjener også være på denne listen i mine ører.

21. Back In The U.S.S.R

Åpningslåten på ‘White Album’ var ‘Back In The USSR’ som ble skrevet av Paul McCartney og inspirert av Chuck Berry sin ‘Back In The USA’. ‘Back In The USSR’ ble skrevet i Rishikesh, India.

20. Eight Days A Week

‘Eight Days A Week’ ble The Beatles sjuende nummer 1 på Billboard Hot 100. Selv om de aldri spilte sangen på konserter er den helt klart verdt å ha med i denne listen. Teksten er relativt klisje, men det er noe med melodien og Lennon sin stemme som gjør at den setter seg på hjernen. 

19. Love Me Do

the cavern liverpool står det på veggen

The Beatles sin offisielle debutsingel ‘Love Me Do’ ble utgitt 5. oktober 1962 i Storbritannia og nådde nummer 17 på listene. I USA oppnådde sangen førsteplass på hitlistene i 1964.

Interessant nok ble ‘Love Me Do’ skrevet før dannelsen av Beatles-bandet vi kjenner og elsker i dag. Singelen har blitt gitt ut i tre innspilte versjoner, hver med forskjellige trommeslagere.

I 1982 ble ‘Love Me Do’ utgitt på nytt som en del av EMIs Beatles 20-årsjubileum og kom inn på de britiske hitlistene igjen, og nådde nummer 4.

18. Yellow Submarine

©minasan

Sangen ble skrevet som en barnesang av Paul og John, men det var trommeslager Ringo Starr som sang vokalen. Som du kanskje forstår er Yellow Submarine ble spilt inn i deres mer eksperimentelle periode i 1966, men er en godhjertet barnesang laget for Ringo Starr.

Singelen gikk til nummer én på hitlistene i Storbritannia og flere andre europeiske land, samt i Australia, Canada og New Zealand. I USA nådde sangen nummer to på Billboard Hot 100-listen.

17. Eleanor Rigby

The Beatles’ “Eleanor Rigby” markerte en betydelig endring i deres musikkstil, overgangen fra rock og pop til en mer eksperimentell studio lyd. George Martins doble strykekvartett-arrangement og sangens tekster om ensomhet brøt med vanlig populærmusikk. ‘Eleanor Rigby’ toppet listene i Australia, Belgia, Canada og New Zealand.

Paul McCartney skapte melodien mens han eksperimenterte på pianoet sitt. Akkurat som Yesterday, så hadde han ikke noe tekst til å begynne med, men med litt improvisasjon til piano-melodien i bakgrunn startet sangen å forme seg. En genial strategi på hvordan man skriver en sang, bare ikke så lett som det høres ut.

Videre så ble han dratt i retning av at sangen skal handle om ensomme mennesker. Illustrert så fint og trist med å plukke opp ris etter et bryllup.

16. A Day In The Life

A Day in The Life’, tar lytterne med på en surrealistisk og unik musikalsk reise. ‘A Day in The Life’ er ikke en sang, det er en opplevelse. Fra de mystiske første notene til det berømte orkester-buildupen, er denne sangen en reise som tar deg med på en følelsesmessig berg-og-dalbane.

Etter den siste piano tonen i sangen fikk Lennon produsent George Martin til å legge inn en høy tone, som de fleste mennesker ikke kan høre, men som påvirker hunder. Dette ble fulgt av en loop med uforståelig støy, sammen med Paul McCartney som sa “Never could see any other way,” klippet sammen. Den ble satt der slik at vinyler skulle spille dette slik at det hørtes ut som om noe gikk fryktelig galt med platen. 

Flere teorier ble til etter at Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kom ut. Ivrige fans har skapt en rekke konspirasjonsteorier etter all mystikken i sangene og på coveret. Uansett hva meningen bak albumet er eller om det er musikkhistoriens største spøk, så er ‘A Day in The Life’ en sang som blir med deg resten av livet på både godt og vondt. Så hvis du aldri har hørt ‘A Day in The Life’ før, er det på tide å ta deg en lytt, og oppleve sangen for første gang!

15. Ob-La-Di, Ob-La-Da

Kanskje en av de mest fengende og morsomste sangene her på listen: ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ er skrevet av McCartney i jamaicansk ska-stil. Han ble inspirert av Jimmy Scott, en nigeriansk musiker basert i London, og brukte en populær frase fra en av hans sanger som tittel og refreng i Beatles-sangen. 

Mens de spilte inn sangen i studio forårsaket McCartneys perfeksjonisme spenning blant bandmedlemmene og deres lydteknikere. John Lennon mislikte spesielt sangen, og en opphetet diskusjon i studioet resulterte i at Geoff Emerick sluttet i jobben som Beatles sin lydtekniker.

14. Twist And Shout

“Twist and Shout” er den første sangen på listen her som ikke er skrevet av Beatles selv. Sangen er faktisk skrevet av Phil Medley og Bert Russell, som ble utgitt av The Top Notes i 1961, men ble ikke en hit. Året etter ble den utgitt av The Isley Brothers og ble en stor suksess. 

Da The Beatles skulle spille inn sin versjon av låta, baserte de sin versjon på The Isley Brothers’ versjon og la den til sitt repertoar fra 1962 til 1965. 11. februar 1963 ble ‘Twist and Shout’ spilt inn i Abbey Road Studios av The Beatles, og det ble avslutningssporet på debutalbumet deres, ‘Please Please Me’.

13. Can’t Buy Me Love

Man kan kjøpe mye rart med penger, men man kan ikke kjøpe kjærlighet. Det meste av ‘Can’t Buy Me Love’ ble spilt inn i EMI sitt studio i Paris, og ble gjort på bare 4 tagninger. 

I riktig Beatles stil ble det solgt to millioner eksemplarer første uka i USA den 16 mars 1964. En måned senere hadde The Beatles hele 5 låter øverst på Billboard Hot 100. Bare for å gjøre hele opplegget enda villere hadde de totalt 14 sanger på listen samtidig 2 uker etter ‘Can’t Buy Me Love’ ble utgitt!

12. Penny Lane

Beatles-låten «Penny Lane» handler om en gate i Liverpool og minnene som Paul McCartney hadde i oppveksten i byen. Bandet spilte sangen opprinnelig inn for albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, men den ble gitt ut som singel etter plateselskapets ønske. Siden Beatles hadde en policy om ikke å inkludere tidligere utgitte singler på albumene sine, kom låta ikke med på albumet. 

“Penny Lane” ble en stor hit i Europa og USA og er i dag fortsatt spilt flere millioner ganger blant de moderne musikkstrømmetjenestene.

11. While My Guitar Gently Weeps

Den ledende gitaristen i bandet, George Harrison, skrev ‘While My Guitar Gently Weeps’ etter å ha blitt inspirert av den kinesiske boken ‘I Ching’. Sangen uttrykker hans skuffelse over verden som ikke har klart å realisere potensialet for universell kjærlighet, som han refererer til som ‘kjærligheten som sover der’ i sangteksten.

Etter at sangen ble møtt med minimal interesse fra sine bandmedlemmer spurte Harrison sin venn og kollega, Eric Clapton, om å bidra på sangen. Selv om Clapton ikke var formelt kreditert for sin innsats, la han på en lead-gitar med en Gibson Les Paul el-gitar.

10. In My Life

I låten ‘In My Life’ tar John Lennon et nostalgisk blikk tilbake på oppveksten og ungdomsårene i Liverpool. Lennon vandrer mellom ulike minner fra de stedene han passerte, og uttrykker takknemlighet og kjærlighet til alle som bidro til disse minnene.

Refrenget inkluderer en hilsen til hans mor, Julia, som han mistet i en tragisk ulykke: “But of all these friends and lovers there is no one compares with you. In my life I’ll love you more”

9. I Want To Hold Your Hand

paul mccartney, geroge harrison og john lennon synger i nederland
Paul McCartney, Geroge Harrison og John Lennon synger i Nederland (Omroepvereniging VARA, CC BY-SA 3.0 NL)

“I Want to Hold Your Hand” er en av de mest ikoniske sangene til The Beatles. Den ble utgitt som singel i 1963 og var gruppens første nummer én-hit i USA og Storbritannia. Sangen ble skrevet av John Lennon og Paul McCartney og produsert av George Martin.

“I Want to Hold Your Hand” var en del av den britiske invasjonen av musikk i USA og la grunnlaget for Beatlemania i Amerika. Sangen var en umiddelbar suksess og ble en av verdens mest solgte single, med mer enn 12 millioner eksemplarer solgt.

8. I’ll Follow The Sun

‘I’ll Follow The Sun’ er en av McCartneys første sanger, ‘I’ll Follow The Sun’, som ble skrevet i 1959 på McCartneys familiehjem i Allerton, Liverpool.

Da han ble spurt om teksten, kommenterte McCartney:

“I wrote that in my front parlor in Forthlin Road. I was about 16. ‘I’ll Follow the Sun’ was one of those very early ones. I seem to remember writing it just after I’d had the flu and I had that cigarette. I remember standing in the parlor with my guitar, looking out through the lace curtains of the window, and writing that one.”

7. All You Need Is Love

et portrett av Beatles, hvor alle har bart.
Henry Grossman, Public domain, via Wikimedia Commons

The Beatles ga ut ‘All You Need Is Love’ som en singel uten album i juli 1967. Sangen ble skrevet av John Lennon og kreditert Lennon/McCartney-partnerskapet. Beatles-låta var Storbritannias bidrag til Our World, den første direktesendte globale TV-sending. Bandet fremførte sangen i EMI Studios i London 25. juni, og programmet ble sendt via satellitt. Over 400 millioner mennesker i 25 land så forestillingen. 

Sangens tekster var med vilje enkle å appellere til det internasjonale publikummet og reflekterte de utopiske idealene til Summer of Love. ‘All You Need Is Love’ ble en hit, og toppet salgslister i Storbritannia, USA og mange andre land. Det ble en hymne for motkulturens omfavnelse av flower power-filosofien.

6. Blackbird

‘Blackbird’ ble skrevet av Paul McCartney. Sangen ble utgitt av The Beatles på deres dobbeltalbum ‘The Beatles’ i 1968. McCartney skrev “Blackbird” på sin gård i Skottland mens fans utenfor hans vindu fikk en opplevelse de aldri kom til å glemme mens de satt å høre ham fremføre sangen fra sitt rom, før den ble utgitt.

McCartneys gitarspill i ‘Blackbird’ ble inspirert av ‘Bourrée i E-moll’ av Johann Sebastian Bach. Innspillingen fant sted i Abbey Road Studios nummer 2 den 11. juni 1968. McCartney var den eneste av gruppens medlemmer tilstede, mens Lennon var i studioet ved siden av, og resten var i California. I tillegg til McCartneys akustiske gitar og vokal, hører man også lyden av hans føtter som tramper takten. Lyden av en svarttrost ble også hentet fra lydarkivet til Abbey Road Studios.

5. Come Together

West Midlands Police, CC BY-SA 2.0

En av Beatles mest ikoniske sanger er uten tvil “Come Together”. Dette er åpningssangen til albumet ‘Abbey Road’. Like populær blant kollegaer som fans, så har den blitt coveret av artister som Michael Jackson og Aerosmith.

Inspirasjonen til sangen kom da Lennon ble spurt om å skrive en kampanjesang for Timothy Leary sitt forsøk på å bli guvernør i California mot Ronald Reagan. Selv om kampanjen ikke ble en suksess, ble sangen helt klart det, med over 600 millioner avspillinger på Spotify alene – over 50 år senere.

Politikk uten av veien, så er det ingen tvil om at “Come Together” har den perfekte basslinjen for å få folk til å danse og ‘digge’ med hodet.

4. Hey Jude

‘Hey Jude’ er en av The Beatles mest kjente sanger. Den ble opprinnelig skrevet av Paul McCartney som ‘Hey Jules’ for å trøste John Lennons sønn, Julian, da foreldrene ble skilt. Sangen ble senere endret til ‘Hey Jude’ og fremført av Paul McCartney på Live 8-konserten i 2005.

‘Hey Jude’ står i dag som en påminnelse om betydningen av å støtte venner i vanskelige tider. Rolling Stone rangerte sangen som den åttende beste gjennom tidene (ut fra 500 sanger), og den er fortsatt like populær i dag som da den ble utgitt for over femti år siden.

3. Yesterday

‘Yesterday’ er en av de mest kjente sangene av The Beatles og er fortsatt en populær låt i dag. Skrevet av Paul McCartney og først utgitt på albumet Help! i 1965. Sangen har siden blitt coveret over 2200 ganger og anses som en av de mest covrede popsangene i historien.

Det virker som McCartney husker godt hvordan ‘Yesterday’ ble til – nesten som at det var i går. I et intervju med GQ i 2019 fortalte Paul McCartney at han våknet med melodien til Yesterday i hodet, men hadde ikke noe tekst til den enda, så mellomtiden het den ‘scrambled eggs’. En måned senere var ‘Yesterday’ ferdig.

Sangen ble utgitt som en singel i USA og toppet Billboard-listen i 1965, mens i Storbritannia ble ‘Yesterday’ utgitt som en singel før i 1976. Det endelige opptaket var så ulikt andre The Beatles-sanger at de andre bandmedlemmene la ned veto mot å utgi den som singel i Storbritannia. Likevel har ‘Yesterday’ blitt en av The Beatles’ mest ikoniske sanger og fått en topp 3 på denne listen over de 25 største låtene til The Beatles.

2. Let It Be

‘Let It Be’ er en av The Beatles mest ikoniske sanger, og den ble skrevet av Paul McCartney som en hyllest til sin egen mor, Mary. McCartney mistet moren sin da han var ung, og sangen ble inspirert av morens råd om å la ting være som de var. 

Til tross for at teksten ofte feiltolkes som en referanse til jomfru Maria, var McCartneys motivasjon personlig og følelsesladet. Opprinnelig var John Lennon skeptisk til sangen, da han trodde at ‘Mother Mary’ refererte til kristendommen. 

Likevel arbeidet The Beatles hardt med sangen under innspillingen, og den ble til slutt en av deres mest kjente og elskede sanger.

1. Here Comes The Sun

‘Here Comes The Sun’ ble faktisk skrevet av George Harrison og er hans mest kjente bidrag i tillegg til ‘Something’ som vi skal se nærmere på senere. Sangen ble gitt ut på albumet ’Abbey Road’ i 1969. Sangen er en positiv og optimistisk låt som handler om å se fremover, skrevet selv om Harrison hadde et tøft år i 1969.

Sangen er kjent for sin fengende melodi, harmonier og gitarspill, og er en av de mest populære og ikoniske låtene fra The Beatles. Helt perfekt å finne tilbake til denne sangen hver år når våren og sola kommer krypende her i Norge!


Konklusjon

The Beatles vil alltid være en av de mest betydningsfulle gruppene i musikkhistorien. Deres innovative sound og kreative låtskriving har påvirket generasjoner av musikere og fans, og deres musikk vil fortsette å leve videre i mange år fremover. Fra deres beskjedne begynnelse i Liverpool til deres globale suksess, vil The Beatles alltid være en viktig del av musikkhistorien.

Håper listen over The Beatles 25 beste sanger falt i smak! Ikke glem å sjekke ut flere av våre musikklister fra kjente artister og band på vei ut.

Related Posts