Hva er en podcast? Slik kommer du i gang med lyttingen!

Her får du lære det du trenger å vite om podcaster, abonnementer og hvordan du kan lytte til podcast helt gratis.

I dag konsumerer 18 prosent av den norske befolkningen podcaster og vi nordmenn har blitt veldig flinke til å tilfredsstille våre ørekanaler med både krim, humor, kjendiser og nyheter.

Men hva er egentlig en podcast?

Hva er en podcast?

Spotify sine mest strømmet podcaster. Januar 2023

En podcast er hovedsakelig et digitalt lydprogram distribuert på nettet. Ser vi blant de mest populære podcastene i dag er det ofte lange ufiltrerte samtaler mellom verter samt ofte gjester på podcasten. 

Podcast har blitt et kjent medium hvor det er rom til å snakke om krevende temaer og hvor folk kan dele fritt deres meninger. En podcast er perfekt for deg som liker å sette deg virkelig inn i historier og ta et avbrekk fra kjas og mas.

Med disse ufiltrerte lange samtalene vil du oppdage nye ting fra enten eksperter innenfor forskjellige felt eller få masse kule innblikk du ellers aldri hadde fått med deg i andre sosiale medier.

Podcast har også blitt blendet inn i videoformat. Ikke bare på YouTube men til og med også på lydplattformen Spotify, hvor Joe Rogan Experience er kjent for å ha sine podcaster på plattformen med video i tillegg. 

Podcaster med bare lydformat regnes fortsatt som standarden.

Hvordan høre på podcast?

Riktignok er det ikke mye som kreves for å lytte til en podcast i dag. Alt du trenger for å komme i gang er enten en mobil, nettbrett eller en pc. 

Du kan enten lytte til podcaster gjennom apper eller nettsider. Videre i artikkelen får du tips til hvor du kan lytte både gratis og hvilke podcast-plattformer som kan være aktuelle.

Er det gratis å høre på podcast?

Du kan enten lytte til podcaster gratis eller betale for et abonnement på en podcast-platform. Et podcast-abonnement kan koste alt fra 79 kr til 129 kr månedlig.

Med betalte abonnementer på podcast-apper får du eksklusive norske podcaster. Dette er tjenester som Podimo, Podme og BookBeat. Disse appene er også gratis i en viss periode hvor man får prøve appene i en prøveperiode.

Apper som Apple Podcast, Spotify og Google Podcast lar deg lytte til podcaster helt gratis, og har de fleste største podcastene som kan være aktuelle. YouTube er også et godt alternativ da mange laster opp video av samtalene, helt gratis.

Alle de største podcast-platformene gir deg mulighet til å laste ned podcastene til din telefon så du kan lytte i offline-modus. 

Om du ønsker å lære mer om hva du får av et abonnement på en podcast-platform, har jeg laget en omtale av Podimo der jeg går mer i detalj.

podimo sin app
Podimo sin app

Hva er forskjellen på podcast og radio?

Den hovedsakelige forskjellen mellom radio og podcast er at podcaster har episoder og med en podcast du kan styre selv hva du vil lytte til. 

Den største forskjellen er at podcast inneholder for det meste prating mens på radio er det ofte en fin blanding mellom prating og musikk. I teorien kan en podcast være likt et radioshow, men nyere generasjoner ser friheten i å kunne spille sin egen musikk gjennom Spotify.

Sammenligner vi podcaster og strømmetjenester med radio og kabel-tv så er det friheten til å kunne velge selv som triumferer.

Hva slags podcast sjangere kan man lytte til?

Det er som regel ikke noe problem å finne en podcast som kan være interessant å lytte til, da det er en podcast for det meste. Både på norsk og engelsk. Du vil blant annet finne sjangere som:

  • Humor
  • Læringsrik
  • Fitness og ernæring
  • Personlig utvikling
  • True crime
  • Historier og samtaler
  • Kjendiser

Til slutt

Podcaster har blitt en del av manges hverdag og fortsetter å vokse i det norske markedet. Underholdning i lange format som podcast sliter i kampen om vår oppmerksomhet når man har apper som TikTok lett tilgjengelig.

Likevel har podcasten fått en plass i vår hverdag da bilturen eller bussturen virker betydelig kortere med en god podcast på øret. 

Related Posts