De 10 mest populære musikksjangrene i verden

Jeg har gått igjennom statistikk så du slipper! Her er de 10 mest populære musikksjangrene i dag, og masse mer spennende.
Austin Neill / Unsplash

Musikk er et fascinerende fenomen som bringer sammen mennesker fra alle verdens hjørner. Den omfavner et vell av sjangre, hver med sine distinkte egenskaper og appell. I denne artikkelen skal vi utforske de ti mest populære musikksjangrene som har formet lydlandskapet i vår tid.

Pop

Popmusikk, med sin forutsigbare struktur og melodiske fengende natur, regnes som en av de mest populære musikksjangrene. Store internasjonale artister som Taylor Swift, Dua Lipa og Ariana Grande fortsetter å definere og redefinere popmusikkens ansikt, og gir sjangeren en unektelig appell til et bredt publikum.

Rock

Rockesjangeren har vært en bærebjelke i musikkverdenen siden 1950-tallet. Med legendariske band som Queen, Metallica og The Beatles, fortsetter rock å fortsatt være like relevant i dag. Musikken har igjennom tidene vært en viktig talerør for ungdom og politisk aktivisme, spessielt i 1960- og 1970-tallet.

Noen av rockesjangerens flere undergrupper:

  • Punk Rock
  • Heavy Metal
  • Indie Rock
  • Progressiv Rock

Hip-hop

Hip-hop har røtter i urbane landskap og gir en stemme til det autentiske og rå. Artister som Kendrick Lamar og Drake fortsetter å utforske sosiale og personlige temaer gjennom rytmisk poesi.

Dance / Elektronisk (EDM)

Electronic Dance Music (EDM) skaper en pulserende atmosfære av fest og dans og er ofte representert med en ‘4 on the floor’ takt. Dette er den sjangeren som har flest festivaler rundt om i hele verden.

Spør man de eldre er alt av elektronisk musikk “techno”. Riktignok har house musikken blitt ganske godt blendet inn i det vi kaller EDM i dag. House var en av de største sjangerne hele 90-tallet og inn i 2000-tallet.

Artister som David Guetta og Avicii i nyere tid populariserte EDM og gjorde den mer populær for allmenheten. Det er utrolig mange andre sjangere som går som EDM også. Slik som G-house, Progressive House, Bigroom, Tech-house osv.

Latin

Latin er en fellesbetegnelse for sjangere som Reggaeton, Latin Pop, Tango, Salsa med fler.

Vi ser stadig musikk fra Latin-Amerika blant topplistene og det med god grunn. I det musikkstrømmetjenester sprer seg rundt i Spansk-talende land åpner det for eksponeringen av deres prefererte musikksjanger.

Artister som definerer sjangeren er artister som J Balvin og Bad Bunny. Reggaeton rytmen fra Latin har også sniket seg også inn i ‘pop’.

Klassisk

Den klassiske musikken, med sin rike historie og musikalske mesterverk, representerer en tidløs eleganse. Komponister som Mozart og Beethoven har skapt verk som fortsetter å bevege hjertene til lyttere verden over. Fra Norge har vi Edvard Grieg, Ole Bull og Ludvig Mathias Lindeman.

R&B

R&B, med sine glatte melodier og følelsesladde tekster, har en unik plass i musikkens hjerte. Sjangeren inneholder navn som James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles, Stevie Wonder og Michael Jackson. Disse stjernene forteller oss at kanskje det beste fra R&B ligger i fortiden, selv om Beyoncé også regnes som R&B.

Filmmusikk

Gjennom tidene har filmmusikk sjangeren utviklet seg til å omfatte et bredt spekter av musikalske stiler og teknikker, og har blitt en integrert del av filmopplevelsen. Overraskende nok er det ikke når folk i gjennomsnittet lytter til 8 forskjellige sjangere.

Når vi snakker om filmmusikk, er det umulig å ikke nevne noen av de bemerkelsesverdige komponistene som har definert sjangeren. John Williams, kjent for sine ikoniske partiturer for filmer som Star Wars, Jurassic Park og Harry Potter.

Hans Zimmer, en annen bemerkelsesverdig komponist, er kjent for sin innovative bruk av elektronisk musikk og orkestrale lyder i filmer som ‘Inception,’ ‘The Dark Knight,’ og ‘Interstellar.’ Begge komponistene har unike stiler som har hjulpet med å forme den moderne filmmusikkens landskap.

Country

Countrymusikk gir en nostalgisk tilbakekalling til enklere tider med sine fortellende tekster og melodiske harmonier.

Innenfor country sjangeren finner vi ulike stiler slik som Honky Tonk, Outlaw Country og Contemporary Country.

Johnny Cash og Dolly Parton har gitt sjangeren et kjært og varig stempel. Klikk her for å lære om de 37 mest kjente country artistene i verden.

Reggae

Reggae, med sin avslappede rytme og sosialt bevisste budskap, gir en unik musikalsk flukt. Bob Marley er et ikonisk navn som har hjulpet med å bringe reggae til allmenheten.

Hvordan utvikler de forskjellige musikksjangrene seg?

Pop

Pop er nok dominerende flere år fremover også. Pop sjangeren henter masse inspirasjon fra andre sjangere og er alltid i konstant utvikling for å alltid hoppe på de nyeste trendene.

Pop er som en røre av sjangere kombinert. De som kaller seg popartister finner alltid måter å hente det beste av elementer fra andre sjangere. Dua Lipa er et godt eksempel på hvordan sanger kan være 90% Disco, men fortsatt falle inn i kategorien ‘Pop’.

Dette er også sjangeren hvor artister har 7 låtskrivere og 3 produsenter på 1 sang, bare for å sørge for at den er catchy nok og at den treffer alle dopamin-knaggene i hjernen slik at sangen appellerer til alle. Sjangeren er her for å bli og vil være relevant så lenge de andre sjangerne utvikler seg.

Er ‘Pop’ bare hva som er populært, eller vil den finne sin helt egne distinkte stil?

Rock

Rock har en uforglemmelig kolleksjon av tidløse hits igjennom 5 tiår, så sjangeren vil lenge være blant de mest populære musikksjangerne i verden. Musikk fra 70 og 80-tallet står fortsatt sterkt, kanskje ikke så rart når studier viser at vi slutter å lete etter ny musikk i en alder av 33 år i gjennomsnitt.

Country

Country har sine støvler på jorda og røtter i bakken. For å forstå hva fremtiden bringer må vi noen år tilbake til 2019. Da ble det stor ståhei da Lil Nas X slapp sangen “Old Town Road”.

Han var stor fan av country og ønsket å lage en pop/rap låt med flere av elementene fra countrymusikkens verden. Sangen debuterte med 19. plass på Billboard’s Hot Country liste og folk ble rasende.

Folk er patriotiske til sin favorittsjanger, da Country har dype tradisjoner som ikke blir vannet ut med det første. Billboard senere fjernet den fra listen og sa at den manglet elementer til å kunne bli kalt en country låt.

Vi så i senere tid at dette var et riktig valg, da Lil Nas X i senere tid har blitt en av de største popartistene i verden, og i hans egne ord “Industry baby“.

Konklusjon

Gjennom tidene har disse sjangrene beriket musikkverdenen med en mangfoldig palett av lyder og følelser. Det er som sagt over 500 forskjellige sjangere der ute, så det er nok av sjangere å velge mellom, slik at alle kan finne noe som resonnerer med sin musikalske smak.

Referanser for statistikk:

IFPI

Related Posts